Първият в света SUV, задвижван от слънчева енергия

Свързани новини

21.10.2023 07:10

Първият в света SUV, задвижван от слънчева енергия, изминава 1000 км през Мароко и Сахара без зареждане

Видян 10283 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   SUV-ът завърши пътуването изцяло с енергия от слънчевите си панели. С максимална скорост от 144.8 км/ч Stella Terra може да измине 708 км. в слънчев ден.


Спирането за зареждане или презареждане на резервоара по време на дълъг път е постоянно и неизбежно разочарование - но тези студенти по инженерство може би са се справили със спирането завинаги.

Техният двуместен автомобил Stella Terra завърши 1000 км тестово пътуване през Мароко и пустинята Сахара, без да спира нито веднъж, за да презареди.



Проектиран от студенти в Технологичния университет в Айндховен, Stella Terra е описан като "първия в света офроуд соларен джип".


Разчитайки само на вградените в автомобила слънчеви панели, автомобилът премина от северното крайбрежие на Мароко, през офроуд пътеките на планините Риф и пясъчните дюни на Сахара.


Уис Бос, ръководител на екипа на проекта, заяви, че технологията, която стои зад представянето на автомобила, е с десетилетие по-напред от всичко, което се предлага в момента на пазара.

"Stella Terra трябва да издържи на суровите условия на офроуда, като същевременно е достатъчно ефективна и лека, за да се захранва от слънцето. Ето защо трябваше сами да проектираме почти всичко за Stella Terra - от окачването до инверторите за слънчевите панели", каза г-н Бос.

За да гарантират, че автомобилът ще може да се движи само с енергията на слънцето, инженерите трябваше да направят шасито възможно най-леко.  

Това се оказа голямо предимство, когато ставаше дума за офроуд, тъй като леката конструкция и персонализираното окачване означаваха, че Stella Terra се влияе по-малко от лошите условия на повърхността.



По време на епичното пътуване единственият проблем възникна при повреда на кормилната уредба.


Това обаче можеше да се поправи на пътя и екипът успя да завърши пътуването.

Автомобилът включва и вградена литиево-йонна батерия, което означава, че може да се движи на по-кратки разстояния в по-слабо слънчеви дни и може да се зарежда чрез конвенционални зарядни станции.

Г-н Бос добави, че Stella Terra всъщност е надминала някои от очакванията на екипа, като е използвала 30 % по-малко енергия от очакваното и е позволила на екипа да измине цялото пътуване, без да използва станции за зареждане.


 Източник: DailyMail


 




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.10.2023 21:09

    Ако отиде на слънцето, ще го обикаля до като му свърши бензина.

  • 001 Anonimen 21.10.2023 21:09

    Ако отиде на слънцето, ще го обикаля до като му свърши бензина.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни