Lightyear 0 - електромобил, захранван със слънчева енергия, който може да работи с месеци без зареждане на батерията, най-накрая влезе в производство.

Свързани новини

10.04.2023 10:08

Първият в света автомобил със слънчева енергия влезе в производство

Видян 5092 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Lightyear 0 - електромобил, захранван със слънчева енергия, който може да работи с месеци без зареждане на батерията, най-накрая влезе в производство.

Холандският стартъп неотдавна обяви, че е започнал изграждането на дебютния си автомобил, според Jalopnik. 0 не е единственият соларен електрически автомобил, който е бил в процес на разработка, но е първият, който ще бъде пуснат в производство.

Тъй като производителите на автомобили бързат да пуснат на пазара електрически автомобили, може да е трудно да се създаде такъв, който да се отличава. Това обаче не би трябвало да е проблем за 0. На пръв поглед седанът може да изглежда като всеки друг премиум електромобил, но горната част на автомобила, от капака до задния капак, е облицована със слънчеви панели, които помагат за поддържането на заряд на 60-киловатчасовата батерия.



Слънчевите батерии ще окажат голямо влияние върху времето, което прекарвате в зареждане на автомобила. Lightyear твърди, че панелите могат да осигурят до 44 мили на ден (70.8 км). Това може да не звучи много, но марката твърди, че в Холандия шофьорите, които изминават приблизително такова разстояние на ден, могат лесно да изкарат два месеца между зарежданията през лятото. А ако живеете на още по-слънчево място като Португалия, времето между зарежданията може да достигне седем месеца, според Jalopnik. Обхватът не би трябвало да е проблем и през по-тъмните месеци на годината. 0 може да измине 388 мили с едно зареждане, на базата на европейския цикъл на изпитване WLTP.

По-рано Lightyear обяви, че планира да създаде само 964 екземпляра от модела 0 в завода си във Финландия. Първоначално от поточната линия ще слиза само по един автомобил седмично, но марката се надява до края на 2023 г. броят им да нарасне до пет седмично.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв