Свързани новини

21.06.2013 16:30

Първа жертва на протеста в Бразилия

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестите в Бразилия взеха първата си жертва, след като автомобил се вряза сред протестиращи в град Рибейран Прету в бразилския щат Сао Пауло. Има един загинал и четирима пострадали, предаде РИА Новости. На място е загинал 18-годишен мрадеж. Шофьорът е избягал от местопроизшествието, но очевидци са запомнили регистрационния номер на автомобила. Междувременно броят на протестиращите, излязли по улиците на Бразилия, надвиши един милион души.


В столицата на страната, град Бразилия, след опит да влязат в президентския дворец демонстрантите замерваха с камъни сградата на министерството на външните работи (дворецът Итамарати), която е проектирана от известния бразилски архитект Оскар Нимайер и се смята за архитектурен паметник от световно значение. При тази ситуация полицията, охраняваща министерството на външните работи се наложи да използва палки и сълзотворен газ, за да прогони нападателите. По време на сблъсъците са били счупени няколко прозорци и стъклени врати на сградата на външното министерство. Двама души са били арестувани, а около десет са ранени.


В Рио де Жанейро, Салвадор, Белем, Кампинас и Форталеза имаше сериозни сблъсъци между демонстранти и полицаи. В град Салвадор, където се провеждаше мач от Купата на Конфедерациите между отборите на Нигерия и Уругвай, протестните демонстрации се превърнаха в масови безредици. Демонстрантите се опитаха да се приближат към стадиона, но бяха спрени от полицейски части. Голямата част от протестиращите са мирно настроени, но отделни групи радикално настроени младежи са провокирали насилие. При безредиците е бил подпален един автобус. Група младежи са хвърляли камъни срещу два мини автобуса, обслужващи Международната футболна федерация (ФИФА), пише ИТАР-ТАСС.


Президентът на Бразилия Дилма Русеф днес е свикала кризисна среща с най-близките си министри, след като вчера в цялата страна бяха проведени безпрецедентни протести, предаде АФП. Министърът на правосъдието ще е сред участниците в срещата. Бразилските медии коментират, че властите са „ужасени и шокирани” от атаката на демонстранти срещу министерството на външните работи в четвъртък вечерта, която бе отблъсната с големи усилия от страна на полицията. На срещата ще бъде направена оценка на положението, ще бъдат анализирани лозунгите на демонстрантите, както и възможността за телевизионно обръщение на президента Русеф.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни