Свързани новини

15.05.2014 09:02

Отпушват бутането на опасни сгради в София

Видян 1364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасните или незаконни сгради и елементи от тях в София ще могат да се премахват по-лесно от общината принудително. А разходите по събарянето, поправянето или заздравяването на постройките ще бъде за сметка на собствениците. Това предвижда проект за наредба на Столичната община, изготвен от направление “Архитектура и градоустройство”, съобщава Труд.


На общината обаче няма да  се налага да води дълги съдебни битки, за да си върне изразходваните пари, а ще може незабавно да си извади изпълнителен лист. С него, ако длъжникът не иска да плаща, съдебен изпълнител може да запорира сметките му или да продаде имуществото му и да покрие дълга. Предстои текстът с новите правила да бъде обнародван на интернет страницата на кметството и обсъден от граждани и съветници.


Наредбата отпушва работата на общината по премахването на опасни и незаконни постройки или елементи от тях, коментираха вчера експерти. Досега такава наредба, която ясно да регламентира правилата за тази дейност, нямаше. Общината и сега премахва опасни и незаконни сгради, но процедурата се точи с години, минава и през съда. А парите си връща най-рано след 3 г., а в някой случай след 10 г. или въобще не се получават.


По данни на кметството в последно време са били получени 760 сигнала за опасни сгради. На собствениците на 469 от тях са издадени предписания за премахване, укрепване, заздравяване, поправка. Проверени са още 372 случая. Съборени са 128 сгради - повече доброволно, но след продължителни съдебни процедури. Кметството е премахнало принудително десетина, а това е струвало 300 000 лв. Сигнали за опасни сгради постъпват всеки ден.


Максималната глоба по закон за собствениците на такива постройки (за паметник на културата) е 100 000 лв., но рядко се прилага. Такава бе наложена на собственика на Захарна фабрика, след като част от покрива на сградата се срути през 2009 г. и премаза двама мъже. Частниците обжалваха в съда и глобата бе намалена на 50 000 лв.


Според проекта за наредба общината ще премахва сгради от средно и ниско застрояване. До принудително лутане или поправка ще се стига след отказ за доброволно изпълнение. Методът за прилагане на мерките ще се описват в протокол. Ако за поправките е нужно влизане в жилище, ще трябва и разрешение от съдия от Административен съд. Реално изпълнението на мерките ще започва до месец след заповедта за принудително изпълнение. Строителната фирма ще се избира с обществена поръчка. За всички извършени разходи ще се съставя протокол. Собственикът на терена, върху който има незаконен строеж, извършен от друго лице или фирма, отговаря солидарно с нарушителя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв