летящо спагетено чудовище

Свързани новини

21.04.2024 07:04

Откриха повече от 50 невиждани досега вида край бреговете на Чили - от "летящо спагетено чудовище" до светеща в тъмното драконова риба

Видян 3116 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светещите в тъмното драконови риби и летящите спагетени чудовища може да изглеждат по-подходящи за фантастиката, отколкото за науката.

Но това са само някои от 50-те невиждани досега видове, открити по време на експедиция край бреговете на Чили.

Международен екип от учени картографира 30 115 кв. мили (78 000 кв. км) от морското дъно по хребета Салас и Гомес близо до Рапа Нуи, наричан още Великденски остров.

По протежение на тази 1800-милна (2900 км) океанска планинска верига изследователите наблюдават 160 вида - почти една трета от тях са нови за науката.

Д-р Хавиер Селанес от Universidad Católica del Norte заяви: "Удивителните местообитания и животински общности, които разкрихме по време на тези две експедиции, са драматичен пример за това колко малко знаем за този отдалечен район.

Хребетът Салас и Гомес се простира от остров Рапа Нуи в Тихия океан до крайбрежието на Чили.

Този хребет се състои от 110 подводни планини - подводни планини, които са особено богати на морски живот.

В този район се поддържат различни екосистеми като градини от стъклени гъби и дълбоки коралови рифове, както и миграцията на животни като китове, морски костенурки и акули.
По време на 40-дневната експедиция бяха изследвани 10 подводни планини и два острова.
Целта на екипа беше да събере данни за хребета Салас и Гомес като част от заявлението за обявяване на защитена зона в открито море съгласно Договора на ООН за открито море.

Това се случва след предишната експедиция на изследователите до близките хребети Наска и Хуан Фернандес, при която бяха открити над 100 предполагаеми нови вида.


Диадемов морски таралеж


Някои части от хребета, които се намират на територията на Чили, вече са защитени, но много от подводните планини се намират в международни води и не са защитени.
Д-р Селанес заяви: "Тези експедиции ще помогнат да се привлече вниманието на вземащите решения към екологичното значение на районите и ще допринесат за засилване на стратегиите за защита в рамките на и извън юрисдикцията на водите.

Сред видовете, които се нуждаят от защита, е сифонофорът Bathyphysa - особено странно същество, което често е наричано "летящото спагетено чудовище" заради многото си пипала.
Сифонофорите, семейство животни, сред които е и португалският Man O' War, са желеобразни плаващи животни, съставени от хиляди специализирани части.

Макар че тези извънземни същества изглеждат като едно животно, те всъщност са колонии от отделни организми, които изпълняват различни задачи.
Изследователите откриват и галактически сифонофор, роднина на летящото спагетено чудовище, който използва мрежата си от пипала, за да лови риба, планктон и малки ракообразни.

Друго невероятно животно, намерено от изследователите, е дълбоководната драконова риба.
Тези подводни хищници са известни с огромните си челюсти и ужасяващи зъби, които използват, за да уловят плячка.

Тази конкретна риба демонстрира и зашеметяващ пример за биолуминесценция.
На дълбочина около 1500 м, където драконовите риби обитават, почти не прониква слънчева светлина.

Това означава, че много същества в така наречената "батипелагична зона" произвеждат собствена светлина чрез химични процеси.

Някои от тях използват тази светлина, за да общуват и да намират партньори, докато други, като драконовите риби, използват светлините си, за да примамват нищо неподозираща плячка.


Източник: DailyMail



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион