80 години

Свързани новини

22.08.2023 20:00

Отиде си Тото Кутуньо

Видян 1029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина италианската естрадна звезда Тото Кутуньо, съобщи агенция АНСА.


Певецът, известен на няколко поколения с припева "Лашатеми кантаре" от песента L'italiano, беше на 80 години. Той е издъхнал след дълго боледуване, около 16 ч. днес в болница "Сан Рафаеле" в Милано. Неговият мениджър Данило Манкузо поясни, че състоянието на певеца композитор се е влошило през последните месеци. Той се бореше с рак на простатата, с който бе диагностициран още през 2007 г.

От звукозаписната компания на Кутуньо Carosello Records излязоха с изявление: „Малко повече от месец след своя 80-и рожден ден ни напуска един от най-прочутите италиански артисти за всички времена. Певец и композитор с повече от 100 милиона продадени копия от албумите му, най-известният представител на италианската музика по света, който разнасяше традицията на италианската песен в чужбина, артист с изключителна кариера, който ще продължи да ни вдъхновява и обединява“.

Салваторе "Тото" Кутуньо е роден на 7 юли 1943 г. във Фосдиново, Северна Италия, в семейството на военноморски подофицер. Музикалната му кариера започва на барабаните, а по-късно сформира диско групата "Албатрос" с Лино Лозито и Марио Лимонели. Въпреки че у нас бе звезда със собствените си изпълнения, Тото Кутуньо е писал песни и за много други певци. Автор е на едни от най-любимите шлагери на Жо Дасен - L'été indien, Et si tu n’existais pas, Le Jardin du Luxembourg. Дълги години е композирал за Адриано Челентано, чийто глас имитираше до съвършенство в различни шоу програми. Негови песни са в репертоара и на Далида, Джони Холидей, "Рики е повери", Мигел Бозе, Луис Мигел...

През 1976 г. Кутуньо участва с "Албатрос" за пръв път на фестивала в Сан Ремо, като се класират на трето място. След още един хит обаче групата се разпада и Кутуньо започва успешна солова кариера. През 1980 г. печели първа награда в Сан Ремо с песента Solo noi. Завинаги обаче го свързва с този фестивал може би най-популярната му песен L'italiano, представена през 1983 г. Тогава тя се класира едва на пето място, но светкавично се превръща в световен хит. "Написах L'italiano за Челентано, но той я отказа. И до днес не мога да повярвам...", беше споделил Тото Кутуньо в едно свое интервю.

Тото Кутуньо се е състезавал в конкурса на фестивала в Сан Ремо 15 пъти - рекорд, който споделя с Ал Бано, Пепино ди Капри, Милва и Анна Окса.

През 1990 г. певецът печели конкурса "Евровизия" в Загреб с композицията си Insieme. Победата осигурява за следващата година домакинство на Рим и Тото е водещ на музикалното състезание заедно с колежката си Джилиола Чинкуети, която пък го е печелила през 1964-та.



Източник: СЕГА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката