"Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

Свързани новини

19.08.2022 09:23

От много тясната рамка на отношенията с Русия ние не можем и няма да излезем: Външният министър

Видян 1495 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО, заяви служебният външен министър пред БНТ. От рамката ние не можем и няма да излезем, добави той.

Подготовката на изборите в чужбина тече постоянно, дори извън предизборните кампании, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Николай Милков, служебен министър на вътрешните работи. "Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври. "Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори", каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

"От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства - в Москва и в Санкт Петербург", допълни Николай Милков.

Той уточни, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

Към момента не се обмислят ходове да отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Николай Милков.

Той отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО. От рамката ние не можем и няма да излезем, каза още външният министър.

Николай Милков заяви, че МВнР ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Северна Македония коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.08.2022 07:45

    Към 001, въпросният жалък човечец е марионетка, като господарите му от васалното правителство, така че няма какво друго да говори освен глупости и това което им се нареди от американското посолство ! Много скоро от рокендрол ще заиграят казачок ! ...

  • 001 Anonimen 20.08.2022 07:12

    Нато води агресивна война срещу Русия до последния украинец, но този човечец няма умствените възможности да го разбере! Възниква въпроса защо тогава е на този пост. Явно метода на обратната селекция си е казал думата!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни