Палестинци проверяват щетите след израелските удари в северната част на Газа в сряда. Мохамед Салем/Reuters

Свързани новини

11.10.2023 09:24

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до там в следващите 10 дни

Видян 510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до там поне в следващите десетина дни, докато се види как ще се развие войната. Няма планиран нов правителствен полет за евакуация на български граждани, защото няма такава необходимост към момента, съобщи в "Денят започва" Славена Гергова, посланик на Република България в Държавата Израел.

    "До момента възможностите за напускане на Израел както за напускане на българските граждани, така и за останалите чуждестранни граждани са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, макар и с ограничен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел.
 
Има и компании, които увеличиха броя на полетите си, за да могат да дадат възможност от една страна на чужди граждани да напуснат Израел и от друга - на израелски граждани, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият начин за напускане на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа - Ларнака (Кипър)", обясни Гергова.

Посланик Славена Гергова предупреди, че има много спекулации по въпроса кои български граждани могат да се евакуират.

    "Няма разделение между гражданите на такива с двойно гражданство и на такива само с българско. Българските граждани са такива за българската държава, независимо дали имат и друго гражданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме гражданите е въз основа на това дали са краткосрочно или дългосрочно пребиваващи.

Причината е, че хората дошли за по-кратък период имат ограничен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване например за определен брой дни, имат медицинска застраховка само за определен период. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са постоянно пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата спешност като на краткосрочно бребиваващите", допълни тя.

Посланик Славена Гергова обясни, че не е започнала евакуация на постоянно пребиваващите от нито една нация на Европейския съюз. Тя обаче призова дългосрочнопребиваващите българи в Израел да се регистрират и да изпратят данните си на посолството, за да има реална представа колко са сънародниците ни там.

Гергова разказа за ежедневието в състояние на война.

    "Човек влиза в някакъв коловоз. Изключително сме изморени. Основно предизвикателство са сирените. Израелската система има изключително добре направена система за евакуация и укриване в бомбоубежището. Но не трябва да си на разстояние, което не можеш да изминеш за минута и половина до бомбоубежището.

 Проблем, с който се сблъскваме е недостигът на продукти. В магазине се изчерпват стоки от първа необходимост. Хората се презапасяват и има значение и големият брой резервисти, до които е изпратена повиквателна. Много от услугите в това число и доставките са спрени".


На снимката: Палестинци проверяват щетите след израелските удари в северната част на Газа в сряда. Мохамед Салем/Reuters



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което