Ако енергийният министър се е подписал под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката, заяви Делян Пеевски, депутат от ДПС, предаде БТА.

Свързани новини

04.10.2023 17:04

Оставка на енергоминистъра: Пеевски и Борисов

Видян 2430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пътните блокади на миньорите и енергетиците продължиха, въпреки подписаното споразумение в МС. Властта и част от протестиращите успяха да очертаят 7 точки, но не всички се оказаха съгласни с тях. Така например шефът на КТ Подкрепа Димитър Манолов не подписа документа, който определи като „полуспоразумение”.


Дори и енергийният министър Румен Радев призна, че написаното е „трудно за изпълнение”, което предизвика остри реакции от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които му поискаха оставката. Кабинетът, начело с премиера на ротация Николай Денков обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях и да не се създава държавно предприятие. ГЕРБ, ППДБ и ДПС одобриха споразумението. Против бяха от Възраждане и ИТН, БСП се въздържаха.


Преговорите с миньорите продължиха и в сряда в енергийната комисия, а шефът на НС Росен Желязков свика извънредно депутатите, за да бъде гласувано споразумението, внесено от съпредседателите на Доброто Кирил Петков, Атанас Атанас и Пеевски от ДПС. "За" гласуваха само от ГЕРБ, ППДБ и ДПС, но имаше и народни избраници от първите 2 ПГ, които се отлъчиха от партийната позиция. Така 1 от ГЕРБ и 2 от ППДБ бяха "против". Документът беше приет със 133 гласа "за" и 66 "против". Срещу одобрението от страна на парламента се обявиха от Възраждане, БСП, ИТН и независимият Радостин Василев.


Миньорите и енергетиците на магистрала Тракия обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобриха споразумението и обявиха, че ще поддържат блокадата. Протестиращите искат България да изтегля и от Брюксел приетите вече от НС териториални планове, да бъдат гласувани наново и да започне ново предоговаряне с ЕК. Това е единствената гаранция за запазване на българската енергетика според тях.


„Трудни за изпълнение са заложените в споразумението с миньорите клаузи”, призна пред медиите енергийният министър Радев. „Но все пак са изпълними”, добави той.


„Апелирам да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята”, призова шефът на МЕ.


"Ако Радев се е подписал под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката", заяви след това Пеевски пред медиите в НС. “Енергийният министър, първо, трябва да си мери приказките, бил e, когато се готвеше споразумението, ако е имало нещо да каже, е трябвало да го каже”, изтъкна той. “Да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично“, подчерта депутатът от ДПС.


"Аз не знам тези министри какво са правили, когато е подписано споразумението”, коментира преди гласуването в НС и Борисов. „Нали си сложих подписа, след като часове наред водиха тези преговори! И ако министърът ще казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласувам "против". Как така!?", запита той.


"Еми като няма слон, или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни! Аз повече няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят единия ден какво говорят...


Единият обижда миньорите, другият казва, че планът и споразумението няма да сработи и ние тука ще гласуваме за кой?!", коментира още лидерът на ГЕРБ.
Борисов обяви още, че лично Пеевски е помогнал разговорите с протестиращите да приключат благополучно. "Той водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и това да не се харесва на "умнокрасивите", заяви лидерът на ГЕРБ.


И допълни, че вече са били направени много компромиси от синдикатите, протестиращите и от правителството.


Той добави, че ГЕРБ подкрепят споразумението, но "оттук-насетне премиерът Денков е отговорен за всичко, което приеме, да бъде договорено с Брюксел".



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот