Причината не е в липсата на суровини и продукти, обясни главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов

Свързани новини

18.01.2023 13:52

Основни храни са поскъпнали на борсовия пазар с 15-30%

Видян 497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основните хранителни стоки на борсовия пазар у нас през миналата година са поскъпнали между 15 и 30 процента, предаде БНР.

Дизелът е увеличил цената си с една трета, а бензин А95 – с 15 на сто. Данните са за цени на едро в анализа на търговията на Софийската стокова борса.

През миналата година на Софийската стокова борса е регистрирана активна търговия, основно на консервирани храни. В началото на войната, пикове в цените са достигнали всички търгувани стоки, но впоследствие тенденцията на поскъпване е овладяна.

Въпреки това увеличението на българския пазар при олиото и ориза е близо с 30%, на брашното с 16%, а най-голям е ръстът при захарта – с 55 на сто.

Причината не е в липсата на суровини и продукти, обясни главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов:

"Суровините не поскъпнаха много през 2022 година, някои дори поевтиняха, но поскъпването на хранителните стоки се получи вследствие на повишените цени на електроенергията, на природен газ, на горивата в България. Трябва винаги да се прави разлика на цени на едро на основните борсови стоки, които за изминалата година не ни стреснаха с някакво повишаване, и цените на готовия продукт по магазините, който естествено, поскъпва".

Цените на горивата диктува суровият петрол, който в началото на войната достига 130 долара за барел и запази цената си над 100 долара до септември миналата година.

Така най-търгуваното гориво на борсата у нас – дизелът достигна цена от 2600 лв. за 1000 литра, а най-масовият бензин А95 - 2300 лв. за 1000 литра.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,