Свързани новини

16.03.2014 16:03

Още скандали за милиони с приятелите на министър Клисарова

Видян 4583 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В статията Министър нагласи конкурс за милион заради приятел, публикувана в петък, обещахме да ви разкрием интересни неща от историята на любимия кандидат на сегашния и един бивш министър. Част от консорциум, за който се прави въпросната поръчка е издателството Сиела. То има много черни дупки в миналото и в настоящето. Започваме да изреждаме онези, които знаем.

В публикация от 8 март 2009 г. 19’ писа: „Сайтът на Сиела е много любопитен. От него излиза, че само за 2 месеца – от декември до февруари, държавата  наляла 2 милиона лева на издателя на Лили Иванова. На 19 декември “Сиела сключи договор на стойност 1 360 800 лв. с Министерство на държавната администрация и административната реформа. Договорът е в изпълнение на процедурата по обществената поръчка за поддръжка на базите с правна и географска информация на ИСЕП (Интеграционна система за електронно правителство). 

Поръчката бе спечелена в консорциум с българското поделение на световния ГИС лидер ЕСРИ и Норма АД”. Същата вечер, пак според сайта, хубавото събитие е отпразнувано с парти с участието на Лили Иванова.

На 24 февруари Сиела пак има повод да черпи. Взема 594 000 лева по процедура с възложител Висшия съдебен съвет. Процедурата е за софтуерна система за контрол на дейността на вещите лица. 

Точно съдът гледа преден търг, спечелен от Сиела преди малко повече от 4 години. Тогава пак Министерството на държавната администрация възлага поръчка за 2 934 000 лв. на издателството. Сумата е с близо 2 милиона (!!!) лева повече от тази по оферта на конкурента АПИС. За да бъде неутрализиран той, в състезанието е включена фирмата Инфогард. Тя никога не е произвеждала правна информация, няма нито една продажба, но царският министър Калчев и назначената от него комисия си затварят очите. "Инфогард" копира информационната система на "Норма" и "Сиела" (същите фирми, които печелят сегашната поръчка за 2 млн. на същото министерство). Единствената промяна в софтуера и базата данни е елементарната замяна на фирменото име "Норма" с "Инфогард" или само "Инфо" (папката, съдържаща текстовете на нормативните актове, е преименувана от "Норма" на "Инфо-акт"). Иначе прозорците и менюто са едни и същи. Пълно съвпадение има и в описанието на двата продукта - дума по дума се повтаря текстът от помощния файл, включен в системата "Норма". Сигурно затова е предложена невъзможно ниската цена от 115 020 лв. за 3-годишно обслужване на 25 000 работни места. Тогавашният закон изисква от министър Калчев да изиска писмена обосновка при подозрително разминаване на офертата с реалните цени и да я отстрани от участие. Това не е направено, както и никой от членовете на оценъчната комисия не е подписал задължителната декларация за липса на материален интерес от изпълнението на поръчката. 

Авторитетни сайтове като медиапул и econ.bg определят всичко това като “Грозен скандал”.  Още повече - шефът на кандидата с 3 пъти по-добра цена "Апис" - Васил Христович, който е основоположник на бизнеса с информационни масиви в нашата страна, заявява, че има връзка между "Сиела" и бившата "Мултигруп", за която преди години е работил министър Калчев. "Това не е осъдително, но е факт, който е виден и от регистрите", казва Христович.

19’ провери информацията за Сиела. Според регистъра на ДАКСИ 94,299% от общия капитал са на американската фирма Вашингтон Паблишинг Груп Интернешънъл, за която няма никаква информация дори в google. А това май буди доста подозрения и в най-непредубедените наблюдатели. Все пак става въпрос за собственика на фирма, която печели обществени поръчки за огромни суми. И по ирония на съдбата се занимава с прозрачността на информационните масиви на българското правителство и на българската съдебна система.

Пишем всичко това не само, за да направим поредната илюстрация по какви причини понякога европейците са по-подозрителни към нас, отколкото предполагаме”.

За това как същите сладури окупират без никакво правно основание повече от година златен имот на Столичната община ще четете в следващия брой




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра, с усмивка,