Използването на банковата карта "Мир"

Свързани новини

04.04.2024 13:30

Още двама съюзници на Москва спират да приемат руска платежна карта

Видян 440 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Използването на банковата карта "Мир", която функционира чрез руска платежна система, вече няма да е възможно в Киргизстан и в повечето казахстански банки, тъй като бившите съветски републики са изправени пред риска от санкции, свързани с Украйна.

Руската разплащателна карта "Мир" ще спре да работи в Киргизстан от петък, 5 април, съобщи местният оператор за разплащания в страната, заявявайки, че технологичната инфраструктура на страната е изложена на риска от вторични санкции. Регулаторните органи в Казахстан досега не са направили изявление.

Миналия месец Съюзът на арменските банки заяви, че кредиторите в тази страна ще спрат да приемат карти Mir от 30 март, като обясни решението си със същата причина. Според неназован източник, Беларус и Таджикистан също могат да спрат да приемат карти Mir.


Руската Национална система за картови разплащания (НСПК), която управлява Mir, заяви по-рано, че е получила предупреждение от Elkart, националната платежна система на Киргизстан, че Mir ще спре да работи в централноазиатската държава по-късно тази седмица.


Според Междубанковия център за обработка на данни (МЦОД) потребителите на карти Mir вече няма да могат да извършват безналични плащания на терминали в точките на продажба, да теглят пари в брой от банкомати, да прехвърлят средства от карта в карта или да извършват плащания в интернет.


Системата за разплащателни карти Mir, чиято популярност нарасна след санкциите, свързани с Украйна, направи почти невъзможно за Русия да извършва трансгранични транзакции, използвайки западни парични и платежни системи като SWIFT. През февруари Министерството на финансите на САЩ актуализира своя списък с руски физически и юридически лица, като добави в него оператора на руската система за платежни карти Mir.


Първият заместник-председател на Банката на Русия Олга Скоробогатова заяви, че регулаторът работи по решаването на проблема с отказа на чуждестранните банки да приемат картата Mir. Централната банка проучва възможностите за разширяване на мрежите от банкомати на дъщерните дружества на руските банки и за използване на Системата за бързи плащания (СБП) в други държави.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.