Свързани новини

17.07.2018 14:30

Още двама оправдани от Наглите осъдиха прокуратурата

Видян 2155 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Още двама души, които бяха оправдани за участие в групата за отвличания Наглите, са осъдили прокуратурата, която трябва да им изплати обезщетение от по 10 хил. лв, предаде Оффнюз. Павел Петков и Цветозар Славчев са завели дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), които са спечелили на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС), но са получили в пъти по-малки обезщетения от тези, които са искали, показа проверка на Лекс.


Петков беше обвинен и съден, че е участвал в отвличанията на Илиян Цанев, Ангел Бончев и Румен Гунински, но беше оправдан на три инстанции по всички обвинения. Напълно оправдан за участие в Наглите е и Цветозар Славчев. Прокуратурата поддържаше до края на делото обвинението, че той е участвал в отвличането на Цанев, но сама прекрати първоначалното обвинение срещу Славчев за участие и в отвличането на Гунински.


Петков беше задържан при акцията срещу групата за отвличания на 22 декември 2009 г. и остана в ареста до 2 април 2012 г., като е искал от съда да му присъди обезщетение от 1,55 млн. лева за причинените му неимуществени вреди. В исковата си молба той е описал как спецчастите са разбили вратата на дома му и са го удряли с електрошок пред двете му деца. Съпругата му свидетелства, че в ареста постоянно плачел и се страхувал какво мислят близките му за него.


Петков е претендирал и за 100 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото с бившата му съпруга изтеглили 100 000 евро кредит, за да си купят къща в Бистрица. Петков твърди, че заради ареста и делото срещу него, останал без работа и не можел да плаща вноските, поради което загубил имота и сега той е изнесен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Съдът обаче е отхвърлил иска му, защото кредитополучател е била и съпругата му и тя е имала солидарно задължение за плащане на вноските, а освен това Петков не е доказал, че единствено задържането му е причина за неизпълнение на договора.


Така са му присъдени 10 хил. лв.


Същото обезщетение градският съд е присъдил и на Цветозар Славчев, който е претендирал за 400 000 лева. За разлика от Петков, той е с чисто съдебно минало, но е стоял в ареста по-малко от 6 месеца. Въпреки това, баща му свидетелствал колко зле се е чувствал сина му, как приятелите му са се дистанцирали от него заради медийното разгласяване на делото „Наглите“. В решението си съдия Елена Маврова казва обаче, че не приема твърденията на Славчев, че е накърнено доброто му име в обществото.


Миналата година и друг оправдан за участие в „Наглите“ – Митко Лебешковски, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева. Той беше обвинен и съден заедно с брат си Радослав, но и двамата бяха оправдани за участие в отвличанията.


През 2014 г. делото „Наглите“ приключи окончателно, като в затвора и до днес са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров и Любомир Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните