Свързани новини

25.07.2019 20:07

Още 52 млн.лв. за Доган и Ковачки БЕЗ ДА РАБОТЯТ ТЕЦ-овете им

Видян 3200 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от държавата без да работят. ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставянето на т.нар. студен резерв - мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани. От публикуваните резултати става ясно, че централата на Доган - ТЕЦ "Варна", ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три - общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г.. Този път, макар и символично, в схемата се включва и държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която през 2018-а остана извън раздаването на милионите. Минимално участие има и "Биовет на братята Домусчиеви.

От ЕСО обясниха за "Капитал", че договорите за предоставяне на студен резерв ще бъдат сключени през следващата седмица, като е възможно да има размествания спрямо сега публикуваните резултати в зависимост от това дали всички участници представят навреме необходимите документи. Изненади обаче едва ли ще има.

Очакванията, че след като активира и трите блока на ТЕЦ "Варна" почетния председател на ДПС ще вземе почти целия студен резерв не се оправдават. На практика централата на Доган получава дори по-малко спрямо 2018-а, когато взе 27.4 млн. лева. В същото време дружествата на Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе", ще увеличат приходите си от предоставянето с близо един милион лева.

Тези промени биха могли да се обяснят с невъзможността ТЕЦ "Варна" да работи на пълна мощност заради ограничението при доставките на природен газ. Но е факт, че централите на Ковачки предлагат по-добри цени, с което изпреварват в класирането тази на Доган.

Изпадналата в тежко финансово състояние държавна централа "Марица изток 2" е успяла да се включи с минимална мощност в търга за предоставяне на студен резерв в периода 1 ноември 2019 г. - 29 феруари 2020 г. От това компанията ще получи само 1.76 млн. лв. Причината ТЕЦ-а да не получи по-голям дял от парите за студен резерв, е по-високата цена, с която е участвал в конкурса. Това обаче е трудно обяснимо при положение, че "Марица изток 2" работи с едва 25% от капацитета си и може да предложи най-конкурентната оферта, тъй като няма допълнителни разходи за поддържане на персонал или за палене на блоковете. Освен това централата не може да продава скъпата си електроенергия си на свободния пазар и на практика единствените ѝ сигурни приходи, извън квотата за регулирания пазар, биха били тези от студения резерв.

Що се отнася до "Биовет", дружеството традиционно участва в търговете на ЕСО и предлагайки най-ниска цена винаги печели. Но тъй като разполага с мощност от едва 18 МВт общите приходи от това начинание са около 1.5 млн. лева.

Източник: Капитал


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак