Астрономите се натъкнаха на екзопланета с мрачно бъдеще, която се приближава спираловидно към своята звезда-домакин, докато накрая бъде заличена.

Свързани новини

24.12.2022 07:12

Осъдената на смърт екзопланета се приближава спираловидно към своята звезда-домакин

Видян 5969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономите се натъкнаха на екзопланета с мрачно бъдеще, която се приближава спираловидно към своята звезда-домакин, докато накрая бъде заличена.

Екзопланетата, наречена Kepler-1658b, беше идентифицирана през 2019 г. , десетилетие след като космическият телескоп Kepler я откри като кандидат за планета.

Планетата се смята за "горещ Юпитер" или вид екзопланета, подобна по размер на Юпитер, но с гореща температура. Кеплер-1658b обикаля плътно около остаряващата си звезда, като завършва една обиколка на всеки 3,85 дни.

Но орбитата се разпада, което кара планетата да се приближава все повече към звездата си. В крайна сметка това движение ще доведе до сблъсък и заличаване на планетата. Astrophysical Journal Letter публикува изследване, в което подробно са описани откритията.


"И преди сме откривали доказателства за екзопланети, които се "вдъхновяват" от своите звезди, но никога досега не сме виждали такава планета около еволюирала звезда", казва водещият автор на изследването Шрейас Висапрагада, сътрудник на 51 Pegasi b в Центъра по астрофизика | Харвард и Смитсониън, в изявление.

"Теорията предвижда, че еволюиралите звезди много ефективно изсмукват енергия от орбитите на своите планети, а сега можем да проверим тези теории с наблюдения. "



След дългогодишни наблюдения с космически и наземни телескопи изследователите изчислиха, че орбитата на планетата намалява със скорост 131 милисекунди годишно. Телескопите наблюдаваха спадовете в яркостта на звездата, когато планетата преминаваше пред нея. Интервалите между тези пропадания, наречени транзити, постоянно намаляват с разпадането на орбитата.

Ролята на гравитационното привличане

Приливните взаимодействия, или гравитационното отношение между Kepler-1658b и нейната звезда, са виновни за привличането на планетата навътре. Астрономите все още изучават гравитационните взаимодействия между орбитални тела, като Земята и Луната, но тази планетарна система може да хвърли светлина върху тази динамика.


Новото изследване помогна на изследователите да обяснят защо Kepler-1658b изглежда още по-гореща и по-ярка от очакваното. Същото гравитационно привличане между планетата и нейната звезда може да доведе до освобождаване на допълнителна енергия от планетата.

"Това, което разбрахме по време на това изследване, е, че планетата може да е ярка, защото е много по-гореща, отколкото се предполагаше досега, което може да се случи, ако същите ефекти, които водят до разпадане на орбитата на планетата, я нагряват", каза Висапрагада в имейл. "Вълнувам се да проуча тази възможност допълнително: дали сме свидетели на последния дъх на една обречена планета?"


Тя не е по-различна от луната на Юпитер Йо - най-вулканичното място в нашата Слънчева система. Силното гравитационно влияние на Юпитер разтопява вътрешността на Йо, което води до изригване на лава от стотици вулкани на повърхността на тази луна. През следващата година и половина мисията "Джуно" ще извърши няколко прелитания над Йо, за да научи повече за тази нестабилна връзка.


 На снимката: На тази илюстрация е изобразена екзопланетата Kepler-1658b (вляво), обречена на окончателно заличаване от остаряващата си звезда-приемник.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния