Свързани новини

18.06.2013 16:14

Оперният фестивал на Античния театър се открива с премиера на „Атила“

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 19 юни от 21.00 часа, на грандиозната сцена на Античния театър в Пловдив, с премиера на операта „Атила” от Джузепе Верди,  се открива 30-тото издание на  Оперния фестивал, посветено тази година на 200 г. от рождението на големия италиански композитор. Събитието се организира с подкрепата на Община Пловдив и Италианския културен институт в София.


„Атила” е произведение от ранния творчески период на Джузепе Верди, либрето на Темистокъле Солера, по драмата на Захариас Вернер „Атила, вождът на хуните”, която разказва за нашествието на хуните в Италия през V век и за последния и най-силен техен предводител, наричан „Бичът Божи” заради неговата жестокост.


Диригент-постановчик на една от най-драматичните опери на Верди ще бъде маестро Лучано ди Мартино,  режисьор – Ваня Далийска, художник – Петър Матански. На сцената ще се представят солистите Деян Вачков (гост), Крум Гълъбов, Таня Иванова (гост), Стоян Даскалов, Стоян Бончев (гост), Борис Кучков, както и оркестърът и хорът на Държавна опера - Пловдив.


В програмата на фестивала зрителите ще могат да гледат още две от най-популярните опери на Верди, чиято 200-годишнина се празнува единствено под тепетата: „Аида” (25 юни) и „Набуко” (30 юни). Гала концертът е на 5 юли отново под диригентството на маестро Лучано ди Мартино, а в програмата са включени откъси от оперите „Ернани”, „Бал с маски”, „Дон Карлос”, „Трубадур” и „Риголето”, „Сицилиански вечерни”, „Травиата” и др.


Лучано ди Мартино завършва дирижиране в Университета за музика и театър в Хамбург през 1996 г., след което специализира в Академия Киджана в Сиена, Италия с големите диригенти Иля Мусин, Мюнг-Вун Чунг  и Валери Георгиев.


През годините маестро Лучано ди Мартино е име в програмата на редица известни фестивали в Италия и Швейцария. Гастролирал е в Русия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия, Австрия и САЩ. През 2011 г. поставя „Любовен еликсир“ на Доницети с Ана Нетребко и Ервин Шрот, а през 2012 „Мадам Бътерфлай“ в Операта в Тел Авив.


В България, Лучано ди Мартино работи с Оркестъра на ФМ Класик,  като е дирижирал спектакли в почти всички оперни театри. През 2004 организира и дирижира концерта, посветен на 90 години от рождението на Борис Христов, а през 2006 г. – Реквиема на Верди в памет на Гена Димитрова.


Фестивалът се реализира в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което