Свързани новини

08.07.2023 18:07

Обородуването от Белене ни трябва за Козлодуй, струва двойно повече и е собственост на НЕК, не на НС: Проф. Касчиев

Видян 40823 пъти | Коментари 4
Гласували 5 рейтинг: 4.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението за предоставяне на оборудването от Белене на Украйна трябваше предварително да се обсъди с експерти, защото при сегашното положение и липсата на възможност за придобиване на части от Русия, то ще ни е важно за удължаване на живота на пети и шести атомен реактор в Козлодуй. Няма откъде другаде да го вземем, категоричен е проф. Георги Касчиев - един от шепата ядрени специалисти у нас. Той иронизира авторите на предложението - бившите енергийни министри, които нямат общо с енергетиката като квалификация Теменужка Петрова и Делян Добрев.


Пред България он еър той каза също, че цената на предостяваното на Украйна оборудване в момента е поне двойна спрямо цената на придобиване от 1,2 млрд. лв..


Професорът продължи с тревожната икономика на казуса: "Не знам защо парламентът се разпорежда с тази техника, при положение, че тя е собственост на Националната електрическа компания. Вярно, тя е държавна, но си е отделно дружество. НЕК взе пари от хазната, плати оборудването и върна предсрочно парите. Сега никой не я пита. Интересно е при получаване на парите за оборудването при кого ще отидат и дали при собственика".


Напомняме, че като финансов министър в кабинета Петков - Нинова Асен Василев 2 г. предсрочно взе 1,2 млрд. от НЕК, с които беше финансирано плащането по арбитражното дело с Росатом за въпросното оборудване на АЕЦ Белене. Средствата трябваше да отидат при зърнарите за балансиране на цените на пшеницата у нас, които по онова време скачаха. Само че, тогавашните вицепремиери Асен Василев и Корнелия Нинова не ги дадоха на агросектора, не се разбра и къде са потънали, както вече година и половина свидетелства първо пред 19 минути, а и в други медии тогавашният зам.-министър Пламен Данаилов от ИТН. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 09.12.2023 00:31

    те ще го купят на безценица от пишман депутатите антибългари представляващи 8 % от гласувалите макар,че не е тяхно а на НЕК, а според 002 едва ли не е за скрап, и той специалист - вероятно скрападжия от тези дето ни съсипаха икономиката. За жалост и тн интелигенция е простовата селяндурка в огромната си част, точно те се набодоха с ковид отровите и сега измират, а с по-ниско образование показаха по-здрав разум

  • 003 Тони Кръстев 10.07.2023 16:37

    Касчиев НЕ Е ПУТИНИСТ, ЗАЩОТО Е КОСТОВИСТ, про Украйна е и е супер уравновесен и трезвомислещ човек

  • 002 Anonimen 10.07.2023 13:19

    Касчиев е екперт, ама май и той путинист! Оборудване за АЕЦ не е картофи и домати, за да го слагаме под общ знаменател колко е важно всичкото за другия АЕЦ в Козлодуй. И, дали изобщо ще ни трябва! Освен това, не е ясно, след съхранението под навеси и в найлони, доколко може да се ползва.

  • 001 Anonimen 09.07.2023 00:38

    педито няма родина

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион