Овчаров обясни, че с продаването на оборудването, за което - както се разбра - няма да плаща Украйна, която и не може, а парите би трябвало да дойдат от европейски средства, България губи реални възможности за развиване на ядрената си енергетика.

Свързани новини

07.07.2023 11:30

€214М, а не €600 млн. струва оборудването в Белене, липсват най-важни детайли: Р.Овч.

Видян 12524 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не 600 миилиона евро, а само 214 милиона евро струва оборудването, с което разполагаме за АЕЦ Белене и записаното от "експертите" по ядрена енергетика в парламента не отговаря на действителните съоръжения, което ще се превърне в голям проблем. Тази сензационна новина съобщи в Денят он еър Румен Овчаров. Той е бивш двукратен министър на енергетиката и е дипломиран специалист именно по ядрената.

Овчаров обясни, че оборудването, което е складирано в Белене в момента и което се опитваме да продадем  на Украйна било "само по първи контур". Но и от този първи контур липсват доста съществени части от комплекса съоръжения. Той спомена няколко. Сред тях специално открои т.нар. образци - свидетели. Това е оборудване, без което не може да се контролира годността, т.е. животът на реактора и на металите, от които е изработен - следователно сигурността, а именно тя, особено при руските АЕЦ е най-съществена. За всеки, който би използвал прескъпата машинария.

Овчаров обясни, че с продаването на оборудването, за което - както се разбра - няма да плаща Украйна, която и не може, а парите би трябвало да дойдат от европейски средства, България губи реални възможности за развиване на ядрената си енергетика.

Попитан защо, след като има проект за нов реактор в Козлодуй, той обясни че въпросният АР1000 струва 30 млрд. евро, като "ако американците дадат отстъпка тя няма да бъде повече от 3-4 млрд. евро".

Той сравни тези пари с очакваните от него 4-5 млрд.евро за Белене, ако се беше направило след референдума от 2013 г. В момента този проект би излязъл около 10 млрд.евро, което Р.Овч. не спомена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева