Свързани новини

02.07.2014 10:21

Областните болници пред фалит

Видян 946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Областните болници в страната излязоха с декларация за очаквани фалити, ако бюджетите им бъдат намалени с 33%. Лечебните заведения не могат да свият дейността си, тъй като обслужват огромни райони и пациентите им са предимно спешни. Затова лекарите настояват за спешна актуализация на бюджета на касата.Областните болници покриват големи райони и по никакъв начин не могат да ограничат дейността си. „Ние имаме голям процент преминали спешни пациенти и малък процент планови пациенти. Което няма как да върнеш един спешен пациент нали и да го върнеш до по-късна дата. Това ще доведе то големи просрочени задължения и блокиране на сметки“, обясни пред БНТ д-р Нели Савчева – изпълнителен директор на МБАЛ-Габрово.


Все още чакат парите си за изработеното над лимита – от април. По-тревожни, обаче са заявките за драстично орязване на бюджетите им. „Намаляването с още 33 процента на финансирането през следващите месеци ще ни изправи пред ситуацията на невъзможност за оцеляване“, каза д-р Стефан Филев – изпълнителен директор на МБАЛ-Велико Търново.


„Или трябва по-лошо да лекуваме болните т.е. да намалим разходите за лекарства или трябва да съкратим персонала, да намалим работните заплати, за да можем да влезем с тази дейност да влезем в тия лимити“, заяви д-р Иван Евлогиев – изпълнителен директор на МБАЛ-Перник.


Тези мерки, обаче, са крайно неприемливи. Затова единственият изход, според лекарите, е спешна актуалицзация на бюджета на здравната каса. Предложението на касата за актуализация, първо трябва да мине през Министерския съвет, преди да се гласува от парламента. Актуализация, обаче, не присъства в дневния ред на кабинета за утре.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог