Свързани новини

30.01.2014 09:02

Обама вдига минималните заплати с 40%

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В годишната си реч президентът на САЩ Барак Обама поиска увеличаване на почасовото заплащане на работниците по федерални трудови договори, възстановяване на изтекли обезщетения за безработица, икономическо равенство между жени и мъже, преразглеждане на имиграционната система.


2014 г. може да стане година на пробив за американската икономика след годините на възстановяване от икономическата криза, каза Барак Обама в речта, която произнася пред двете камари на американския Конгрес.


Президентът се зарече да действа в избраната посока в някои случаи дори самостоятелно, без да чака Конгреса. Така той очевидно намекна за спънките, които среща от законодателите във връзка с неговата здравна програма.


"Когато мога, ще предприемам стъпки за разширяване на възможностите за повече амеркански семейства без законодателите. Ето това смятам да правя", каза Обама и обяви повишение на минималната работна заплата за новопостъпващиа персонал по федерални трудови договори.


В социално-икономическата сфера американският президент се обяви за значително увеличение на минималната надница до 10 долара и 10 цента на час - почти с 3 долара повече от сегашните 7,25 долара на час, замразени от 2009 г.


"Дайте увеличение на Америка", призова президентът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо 40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата.


Президентът поиска равно заплащане и равнопоставеност за жените и мъжете на работното място. Той апелира още към конгреса да възстанови обезщетението за безработица, чийто срок е изтекъл за 1.6 милона американци и призова конгресмените да престанат да пречат на неговата програма за здравеопазването. Освен това Обама подчерта значението на ранното детско образование, както и на образованието в университетите.


Барак Обама призова Камарата на представителите, където мнозинство имат републиканците, да подкрепи реформи в американската имиграционна система, за да направи "страната по-привлекателна за бизнес и да има работни места за всички".


Като отбеляза, че социално-икономическото неравенство в САЩ се е задълбочило, президентът обяви, че ще предложи пакет от конкретни, практически предложения, които да ускорят растежа, да укрепят средната класа и да изградят нови "стълби" от възможности за проникване в нея.


По отношение на външната политика Обама обеща, че ще подкрепя единен Афганистан след като Кабул поеме отговорността за съдбините си и ще наложи вето на всякакви санкции, които биха извадили от релсите ядрените преговори с Иран.


Що се отнася до Сирия, президентът каза, че ще подкрепя сирийската опозиция, която отхвърля действията на терористичните мрежи.


"За Украйна ние поддържаме принципа,че всички хора имат право да изразяват свободно и мирно своето мнение и да вземат участие в ъдещето на своята страна", каза Обама.


Досега американският президент не беше коментирал събитията в Украйна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби