Това е много важен въпрос, защото някои от нас правят анализи и прогнози на база данните, които НСИ публикува

Свързани новини

21.10.2022 09:27

НСИ вдигна двойно растеж'21 по странен начин: Топикономист

Видян 1414 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Вчера НСИ рязко са ревизирали данните за брутния вътрешен продукт през 2021. Тихомълком, без прессъобщение, без никакво известие, без никакво обяснение на какво се дължи тази ревизия, се оказва, че през миналата година БВП се е покачил със 7.6%, а не с 4.2%, както сочеха първоначалните данни.

Ако от "Капитал" не бяха качили новина за това сигурно нямаше и да разберем. Аз щях да осъзная, че нещо е станало при следващия ми анализ на състоянието на българската икономика, който може да седна да пиша следващата седмица, а може и след 2 месеца.

Подобни огромни ревизии, които се правят без никакво обяснение би трябвало да смущават всички ни. Недопустимо е най-важният официален източник на статистически данни в страната да прави толкова грандиозни корекции на данните за най-важния макроикономически показател без да извести за това и без да обоснове корекцията. Това си е ниво бананова република направо. Моля ви се, колеги от НСИ, нека не падаме на нивото на Зимбабве, ако може, поне обяснете откъде идва тази ревизия.

Това е много важен въпрос, защото някои от нас правят анализи и прогнози на база данните, които НСИ публикува. Тези данни не са просто за предизборна дъвка на политици или интелектуална мастурбация икономисти в НПО-та. Макроикономически прогнози залягат в основата на бюджетирането на много бизнеси, не само на държавата. Да се правят икономически прогнози за бъдещето по принцип е силно спекулативна и трудна задача, която става направо невъзможна, ако не можем да сме сигурни в данните за миналото.

Да не говорим, че парите от Плана за възстановяване и растеж, които евентуално ще получим, зависят от данните за БВП през 2021. Ревизия на БВП нагоре значи по-малко пари от фонда за възстановяване. Което, впрочем, е по-скоро добра новина, но това е друга тема.

Надявам се, че зад липсата на обяснение от НСИ не стои опит за потулване на некадърна работа, например някаква фрапантна грешка при отчитане на данните за миналата година, или пък, още по-зле, целенасочено манипулиране на данните (новите или предходните).

Във всеки случай, ако новите данни са точни, то излиза, че икономиката на България е започнала да прегравя по-рано и с по-бързи темпове, отколкото изглеждаше първоначално. Което пък значи, че надуването на държавните разходи и поддържането на толкова дълбок бюджетен дефицит за настоящата година е още по-вредно за макроикономическата обстановка, отколкото смятах преди", пише топикономистът Георги Вулджев.

Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 абсурдистан 21.10.2022 10:43

    НСИ не е никаква статистика, а услужлива и удобна СТЪКМИСТИКА. Хората нямат доверие в нито една държавна институция. След като неЗАВИСИМАТА ЦИК си позволи да фалшифицира и манипулира изборите....дъно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -