Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг,  до назначаване на служебно правителство. Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

Свързани новини

04.04.2024 09:42

НС забрани на Ас. Василев да харчи пари от бюджета

Видян 451 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг,  до назначаване на служебно правителство. Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев.


Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано светкавично въпреки съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота, пише Сега.

 Решението е мотивирано от тревогата, че в последните дни правителството раздавало необосновани суми.

Проекторешението бе озаглавено драматично "за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България". С него освен незабавно преустановяване на разходите по консолидираната фискална програма, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи от 4 до 10 април включително. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Пак посред нощ парламентът създаде и поредните временни комисии. Дебатите продължиха до полунощ. Първата ще разследва случая с изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода "Балкански поток", част от трасето "Турски поток", построен при управлението на герберите, а втората ще нищи дерогацията на ''Лукойл'' и икономическите последствия върху страната ни от това решение.

За това кой да оглави комисията за пътната карта бяха получени две предложения - Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане''. Нито един от тях обаче не получи нужния брой гласове и затова беше решено преди всяко заседание председателят на парламента да посочи кой да води комисията.

В хода на дебата за ''Турски поток'' дойде предложение да се създаде и още една временна комисия, която да установи обстоятелствата, свързани с  дерогацията на "Лукойл". Инетересен факт е, че предложението за тази комисия е на ПП-ДБ.

Преди началото на пленарното заседание в сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че в замяна на подкрепа за създаването на комисията за пътната карта на ''Турски поток'' Движението ще поиска в рамките ѝ да се разследва и дерогацията на ''Лукойл''. "Дължим истината на хората по всеки един проект – какво е спечелено и какво е загубено'', заяви съпредседателят на Движението Делян Пеевски. От ПП-ДБ обаче не се съгласиха двете теми да се слеят в една комисия.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си