Свързани новини

09.07.2015 18:15

Новият на БНБ: Ще печатам пари

Видян 2944 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът и членовете на управителния съвет на БНБ ще бъдат освободени от отговорност за действия и бездействия според нов закон, който ще бъде гласуван като подарък за встъпването в длъжност на новия управител. Димитър Радев – авторът на бюджета на Виденов, който срина банковата ни система през 1996-97  година, обяви още нещо скандално на изслушването на кандидатите за гуверньор на централната ни банка. Ще печата пари. Той го обясни като „не е това, което всички разбират”. Трябвал ни нов дизайн на банкнотите.


„Гоподин председател”, както се обърна Радев към Менда Стоянова – шефката на бюджетната комисия в парламента, която водеше изслушването, определи като лични въпросите на 19 минути за участието му като зам.-финансов министър в икономическата и финансова катастрофа при Виденов и приватизацията при Костов. Самият Радев определи като „есета” и как ли не и депутатските въпроси към него и на практика нищо не отговори по тях.


Менда Стоянова му зададе поне питането ни дали смята, че е възможен конфликт на интереси, след като сестра му е директор в Уникредит Булбанк – най-голямата търговска банка в България. Според него не е. Той не се притеснявал, че решението на Конституционния съд по казуса с опорочената процедура за избора на гуверньор ще накърни допълнително 9-те процента доверие в институцията БНБ. От изказването му се разбра, че той ще наложи продължителен анализ, който търговските банки ще си платят, а после ще вкара в тях МВФ и Световната банка и ще им се прави стрес тест – нещо, което очевидно е насочено към определени банки у нас. МВФ и Световната банка пак според Радев наложили закона за преструктуриране и възстановяване на банки, който ще го освободи от отговорност за неговото управление. Той щял да прави реформи в сектора по предписание на МВФ и СБ. А БНБ реално ще бъде подчинено на финансовия министър(Радев го определи като „съвместно управление”) по работата си за влизане в еврозоната – влизане, за което той се показа доста скептичен.


Точно на другия полюс е кандидатът на РБ Бисер Манолов, който представи ясна концепция как България да влезе в еврозоната, което според него е естественият път на развитие и го определи като „пълно каско” за банковата ни система.


Кандидатът на АБВ Виктор Йоцов определи като огромен проблем недоверието в БНБ. Според него по пътя към еврозоната следва намаление на минималните задължителни резерви на банките, които у нас са 5 пъти по-високи, отколкото в странните с  единната валута. Странно прозвуча твърдението му, че чуждите банки у нас кредитират чужди интереси.


Кандидатът на ПФ Григории Вазов каза, че атаката по валутния борд от миналото лято вероятно ще бъде последвана и от нови атаки. Според него всичко се прави заради 36 млрд. валутен и 9 млрд. фискален резерв, които го крепят. Той поиска промени в Закона за БНБ за функциите на Управителния й съвет и каза, че новият борд трябва да започне с анализ на картината в банките 3 години назад. Той анализира, че ситуацията е стресирала банките ни, които са самоограничили кредитирането, с това ръста, а оттам бързото излизане от икономическата криза. Задача на БНБ трябва да бъде да осигури активност. Той изрази критики към компетентността на някои европейски експерти, които ни поставят диагнози и сметна за излишни още стрестестове на банките, които им струват скъпо и после се отразяват на клиентите. Но най-интересното, което каза доайенът на финансистите у нас беше следното:


„НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ ЩЕ ИЗДЪРЖИ 6 ГОДИНИ”. Обясни това с факта, че няма гаранции за политическа стабилност и очевидно адресира думите си към „назначавания” по думите на Кристалина Георгиева кандидат Радев.


В свързания материал - въпросите на 19’, които Менда Стоянова определи като лични и не зададе на налагания силово от нея бъдещ гуверньор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

В навечерието на Деня на труда

В навечерието на Деня на труда, бъдете по-фокусирани