Нюйоркският музей Рубин затваря врати, но ще продължи да съществува като "музей без стени"

Свързани новини

11.02.2024 07:32

Нюйоркският Рубин ще продължи да съществува като "музей без стени"

Видян 27543 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Музеят на изкуствата "Рубин" в Ню Йорк, в който се съхранява една от най-големите и важни колекции на хималайско изкуство в света, обяви в сряда, че ще затвори врати през октомври, предаде CNN.

В музея, основан от Шели и Доналд Рубин преди две десетилетия, се съхраняват близо 4000 предмета на хималайското изкуство, които запознават посетителите със сложни картини, религиозни скулптури и иконография от региона. Но подобно на много други музеи, през последните години той се сблъсква с предизвикателства, като съкращава персонала си и се забърква в дебата за репатрирането на артефакти със съмнителен произход.

В публично изявление на уебсайта си музеят заяви, че ще продаде сградата си в Манхатън, за да се превърне в "музей без стени". Новият "глобален модел на музея" ще позволи на Рубин да предоставя назаем предмети от своята колекция и да организира пътуващи изложби, се казва още в изявлението.

"В новото си превъплъщение ние предефинираме какво може да бъде един музей", заяви в съобщение за пресата Ноа Дорски, председател на управителния съвет на музея, и добави, че през последните години ролята на музея "се е развила драматично", както и нуждите на общностите, на които той служи.


"Създаването и споделянето на тази колекция от хималайско изкуство беше една от най-големите радости на моето семейство", добави Шели Рубин. "Макар че за мен беше привилегия да посрещам посетители в Рубин в Ню Йорк през последните 20 години, нашата годишнина ни вдъхнови да се замислим как можем да постигнем възможно най-голямо въздействие и в бъдеще."

"Резултатът е твърдото убеждение, че един по-разширен модел ще ни позволи да служим най-добре на нашата мисия - не да променяме "защо" споделяме хималайското изкуство със света, а "как" го правим", добави тя. "Смелата промяна винаги е била в ДНК-то на Рубин и ние сме развълнувани да приемем това, което бъдещето ни като глобален музей може да предложи."







 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,