Свързани новини

02.02.2010 18:34

Никой не контролира цените на енергийния картел

Видян 1502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой не контролира цените на енергийния картел. Не се упражнява ефективен надзор върху стойността, която като потребители заплащаме за консумираната еленергия. Причина за това е, че показателите за качеството на услугата, които са нормативен факт от 2004 г. насам, на практика не се проверяват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
„Като не осъществява контрол, регулаторът не може да каже дали се нарушават показателите за качество. А щом не можеш да установиш нарушението, не можеш да наложиш и санкция“, коментира за 19` адвокат Генади Дишев от Асоциацията на активните потребители.
От 2006 г. стойността на 1 киловатчас се определя по конкретна формула. В нея качеството е отразено с Y. Тази величина е съвкупност от няколко показатели. На първо място е броят прекъсвания за абонат на година, продължителността на отделното спиране, както и времето за отстраняването му. Другата важна компонента е постоянност на подаваното напрежение, т.е. 220W. И не на последно място качество на обслужване на клиентите, когато отидат в центъра на съответното енергийно дружество.


Хората се жалваха от двойно завишените сметки за ток на ЕVN за последния месец.  Уредите на потребители на E.ON  изгоряха заради свръхнапрежение. Клиентите на ЧЕЗ пък страдат от непрекъснато прекъсване на захранването. Все доказателства за лошо качество на услугата.
Междувременно стана ясно, че цената на тока ще бъде вързана с качеството. След натиска от страна на асоциацията ДКЕВР реагира вчера. Сутринта оттам казаха, че това не може да стане, следобед шефът на държавния регулатор Ангел Семерджиев съобщи, че в момента се преработва методиката, която следи показателите на качеството на доставяната електроенергия. Ако тя бъде готова до 1 юли 2010 г., е възможно качеството на тока да бъде обвързано с крайната цена още от този ценови период, коментира пред журналисти Семерджиев.
Лошата услуга ще сваля приходите на електроразпределителните дружества, а оттам и цените на тока към крайния потребител, е идеята на регулатора. Те няма да бъдат намалени, когато компаниите са постигнали показателите 100%.
Факт е обаче, че България може да е най-бедната страна в ЕС, но плащат твърде скъп ток.
Голямата битка всъщност е срещу енергийния картел, образуван от компаниите ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ, които купиха при скандални условия бъгларските електроразпределителни деужества. Те не само шмекеруват наедро, но и наложиха своите директори за шефове на държавните органи. Което е отчайващ конфликт на интереси.


Трайчо Трайков замени поста си в ЕВН (фирма на виенската община) с този на министър на енергетиката. Той пък назначи директорът на ЧЕЗ (чешка държавна фирма) Първанов за управляващ на Националната електрическа компания. Тънкостта в този момент е, че предстои приватизация на дялове от държавните енергийни гиганти през борсата. Останалите възлови места в държавното управление на енергетиката все още са кадри на БСП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху