Свързани новини

25.05.2021 18:48

Никой не казва как се съхраняват 55 тона отрова: Ахчиева

Видян 2706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


Въпросите за 55 тона от опасния препарат за растителна защита Мокап 10, чиято активна съставка е забранена за употреба в ЕС, не просто не получиха отговори от българските институции, но те панически си го прехвърлиха като горещ картоф. Иронията е в това, че въпросът се отнася наистина за картофите и борбата с вредители по тях – телените червеи.

Преди месец показахме, колко лесно българските власти разрешиха за употреба в България този препарат, въпреки че той е силно токсичен. Разрешението бе дадено по искане на Националната асоциация на картофопроизводителите. Те искат да се разреши употребата на Мокап 10, тъй като картофите им били нападнати от телените червеи.

Така след заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забраненият в ЕС Мокап 10 беше разрешен за употреба само в 8 области в България. При това, без да има обявена извънредна ситуация там за нападение на телени червеи по картофите и при наличието на още 7 разрешени препарата за борба с тези вредители.

Въпросът е как този препарат се съхранява в България и какви документи за произход има за него. Спомняме си големия взрив в Бейрут през август, миналата година. Тогава загинаха 207 души, а ранени бяха над 6500. Според сведенията взривът е бил причинен от 2750 тона амониев нитрат, който бил конфискуван от ливанското правителство от изоставен кораб, но бил съхраняван в пристанището без необходимите мерки за безопасност.


ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Оказва се, че в България нито една институция не може да отговори как са пристигнали на територията на страната тези 55 тона Мокап 10, който представлява опасно вещество от първа категория.

Въпроси бяха изпратени до МВР, агенцията за безопасност на храните (БАБХ), екоминистерството (МОСВ). Отговорът бе, че за всичко отговаря БАБХ. Ако станела екокатастрофа, едва тогава отивали на място служители на МОСВ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева