Чиома Околи

Свързани новини

31.03.2024 16:50

Нигерийка я грози затвор заради онлайн отзив за кутия доматено пюре

Видян 20493 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нигерийка, която написала онлайн отзив за кутия доматено пюре, е изправена пред присъда, след като производителят я обвинил, че е направила "злонамерено твърдение ", което е навредило на бизнеса му.


Чиома Околи, 39-годишна предприемачка от Лагос, е преследвана и съдена в граждански съд за предполагаемо нарушаване на законите на страната за киберпрестъпления, в случай, който е обхванал западноафриканската държава и е предизвикал протести на местните жители, които смятат, че тя е преследвана за упражняване на правото си на свобода на словото.


Какво каза тя?


Околи, дребен вносител на детски облекла, заяви пред CNN, че на 17 септември е помолила 18 000 свои последователи във Facebook да споделят мнението си за доматеното пюре, което е купила вместо обичайните си марки, като е казала, че го намира за твърде сладко.


Постът ѝ, придружен от снимка на отворена кутия от доматения микс Nagiko, произведен от местната компания Erisco Foods Limited, предизвика различни реакции от страна на коментаторите, един от които отговори: "Спрете да разваляте продукта на брат ми. Ако (ви) не ви харесва, използвайте друг, отколкото да го изнасяте в социалните мрежи или да се обаждате на службата за обслужване на клиенти".


Околи отговори: "Помогнете ми да посъветвам брат си да спре да ки*** хората с продукта си, вчера за първи път го използвах и е чиста захар."


Седмица по-късно, на 24 септември, тя е арестувана.


 В съдебни документи, видени от CNN, нигерийската полиция твърди, че Околи е използвала акаунта си във Facebook "с намерението да подстрекава хората срещу Erisco Foods", като в изявление от 7 март добавя, че е "открила убедителни доказателства" срещу нея по време на предварителните си разследвания.


 Според полицията Околи е обвинен в "подстрекаване на Erisco Foods Limited, като е знаел, че посочената информация е невярна съгласно раздел 24 (1) (Б) от Закона за забрана на киберпрестъпленията в Нигерия".
Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на до три години затвор или на глоба в размер на 7 млн. наири (около 5 000 долара), или и на двете.


Отделно Околи е обвинена в заговор с други две лица "с намерение да подстрекава хората срещу Erisco Foods Limited", което, както се отбелязва в обвинителния акт, се наказва по член 27, параграф 1, буква Б от същия закон. Тя рискува да получи седемгодишна присъда, ако бъде осъдена по това обвинение.
CNN потърси Facebook за коментар.


Срещу Околи се води и отделно гражданско дело, заведено от Erisco, която в изявление, публикувано на 19 януари, заяви, че защитава репутацията си, след като нейните коментари "доведоха до това, че няколко доставчици решиха да се разграничат от нас".


Базираната в Лагос компания за хранителни продукти заяви, че също така е "претърпяла загуба на множество кредитни линии" и поради това е завела гражданско дело срещу Околи, в което се иска обезщетение в размер на 5 млрд. наири (над 3 млн. долара). Това дело трябва да бъде разгледано на 20 май, съобщи адвокатът ѝ Инибехе Ефионг пред CNN.


Говорителят на Erisco Foods, Ннамди Нвоколо, заяви пред CNN, че компанията няма да говори повече по делото, "тъй като то е висящо в компетентен съд".


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Чандала Булгаристан 31.03.2024 23:00

    Актуален проблем на българите, но не по-голям от този за циганската курва Цеци Красимиров

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое