10.01.2009 12:05

Няма земеделска култура, която да замени тютюнопроизводството като заетост

Видян 1586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да бъдат предоставяни държавни помощи в сектор “Тютюн” за реколта 2009 г. бе обсъдено на първото заседание на Консултативния съвет на търговците на тютюн в България, съобщиха от пресцентъра на МЗХ, цитирани от БГНЕС.


2009 година е последната от 3-годишния преходен период, през който страната ни има възможност да продължи изплащането на премии на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн под формата на “съществуващи държавни помощи”. Министър Цветанов посочи, че съществува проблем с изкупуването и изплащането на премии на тютюнопроизводителите, които отглеждат ориенталски тютюн. Той посочи, че съгласно досегашната практика той се изкупува и премира в следващата календарна година, а след направените разисквания представителите на търговците на тютюн се обединиха около становището, тютюнът да бъде изкупен от тях до края на календарната 2009г. и деклариран във Фонд “Тютюн”. Така ще се създаде възможност да се изплати държавната помощ за реколта 2009г. и едновременно с това да се спази срокът на 3-годишния преходен период.
Друг много важен проблем, който бе обсъден е свързан с бъдещето на тютюневия сектор след 2009 г. Изразени бяха опасения, че отпадането на субсидиите в тютюневия сектор ще даде неблагоприятно социално и икономическо отражение.
Производството на ориенталски тютюн дава възможност за пълноценно използване на бедните почви, непригодни за отглеждане на други култури, както и решава проблемите със заетостта и доходите на населението от планинските и полупланински райони на страната.
Опитите за алтернативно земеделие в основните тютюнопроизводителни райони в предприсъединителния период показват, че няма земеделска култура, която да замести тютюна със същата трудова ангажираност и доходност. Не на последно място неблагоприятно ще се повлияят промишлената обработка на тютюна, производството на тютюневи изделия и техния износ. В тази връзка се реши след консултации с ЕК да бъде разработена схема за национални доплащания за тютюн за периода 2010-2015г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци