Няма засилен миграционен натиск. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов при изслушването му в парламента по повод зачестелите инциденти с мигранти.

Свързани новини

13.03.2024 12:32

Няма засилен миграционен натиск: Вътрешният министър

Видян 334 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма засилен миграционен натиск. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов при изслушването му в парламента по повод зачестелите инциденти с мигранти.

Шефът на Държавната агенция за Бежанците Марияна Тошева обясни, че няма повишаване на инцидентите в Центровете за настаняване, които са запълнени едва на 50%. Темата бе повод опозицията да обвини управляващите в прикриване на фактите.

Изслушването продължава вече 3 часа. Това, което стана ясно от отговора на вътрешния министър е, че от септември до сега има трайно намаляване на мигрантския натиск, което се дължи на действията, които Вътрешното министерство ое предприело по охраната на държавната граница и по контрол в страната. Калин Стоянов приветства предложението на ГЕРБ щатни служители на вътрешното министерство да поемат охраната на границата ни, както и служители на МВР да охраняват бежанските центрове.

Марияна Тошева заяви, че има слабости в охраната на центровете, породени от това, че тя към момента се осъществява от частни фирми, чиито служители са в пенсионна възраст.


"Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск и това мога да го споделя с цифри. От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период на миналата година те са 15 6000, разликата е 3 пъти. Отделно, от което задържанията във вътрешността на страна от началото на година до момента са 260, а за същия период на миналата година те са 1260. Тези цифри много красноречиво показват, че ние се справяме с миграционния натиск", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

"Току-що г-н министъра каза, че от началото на годината досега са задържани 260 човека. Нали така? Това, което държа е официална справка от МВР до нас депутатите. Първото изречение на тази справка гласи следното: Само през януари са задържани общо 396 граждани на 3ти страни, от които 76 на вход ,109 на изход и 219 са установен в незаконен престой във вътрешността на страната. Това е писмено, черно на бяло и гласи 396. Същият министър преди малко каза 260. Вие си правете изводите и дали изобщо да вярвате на всичко, което изнася от трибуната", заяви Корнелия Нинова.

"Месечният разход за издръжка на всеки мигрант е 395 лв. т.е. ние като български данъкоплатци всеки месец плащаме по 395 лв. за издръжка на всеки незаконен мигрант, който по някаква причина е настанен в едни от 6те центъра на Държавната агенция за бежанците И затова искахме настоящото изслушване със следния простичък въпрос: Ще плащаме ли ние, българските граждани, по 400 лв. на месец да се страхуваме, да гледаме побоища и да ни бият нас", обясни Петър Петров от "Възраждане".

"Темата "мигранти, престъпници и бежанска криза" е любима на Кремъл не само тук, но и в цяла Европа. Естествено е микрофоните на Митрофанова да сеят страх, омраза, разделение, лъжи, дезинформация. Да си кажем фактите. Кризата за безпрецедентен мигрантски поток няма. Има 192 лица приет за 3 месеца по Дъблинския регламент. Криза в центровете за настаняване - няма. Те са наполовина празни и запълнени на 43% с едва 1600 човека", каза Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Действително , ние сме недофинансирани". Бяхме подали бюджетна прогноза от 22 500 млн. лв. но одобрения бюджет за Агенцията, за 24та е 11 700 млн. за регистрирани конфликти. За този период - 22ра, 23та, 24та година, инциденти са били регистрирани, но те са под 30 на брой за година, а за тази година това е първият инцидент от битов характер вътре в център, който излиза извън територията на центъра и смущава, притеснява живеещите около центъра", подчерта Марияна Тошева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.03.2024 12:37

    Значи, няма повишаване на инцидентите, но охраната е със слабости! Някой диктува на лелята какво да говори! И всичко е битово! До като шофъори на мутрите стават министри, така ще е!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева