Георги Чолаков призова да се "даде време и спокойствие на ВСС да вземе своето решение".

Свързани новини

18.05.2023 16:45

Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат отстранени: Шефът на ВАС

Видян 1407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното", каза председателят на ВАС Георги Чолаков пред журналисти преди началото на заседанието на Пленума на ВСС.

"Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая", коментира Чолаков. Той посочи, че няма основание, на което Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и Иван Гешев да бъдат временно отстранени. Такова решение може да бъде взето само от прокурорската колегия на база сезиране от Дисциплинарната комисия и то за срок от три месеца.


"Изявлението на Иван Гешев ме притеснява, трябва да се установи по съответния ред дали е вярно", каза още председателят на ВАС.Георги Чолаков призова да се "даде време и спокойствие на ВСС да вземе своето решение".


На въпрос смята ли се засегнат от целия скандал и участието си във ВСС в този момент, Георги Чолаков заяви, че никой не е искал неговата оставка, а и би подал такава единствено пред органа, който го е номинирал. Също така той отрече да му е предлагано каквото и да е, като например посланически назначения.
Чолаков е начело на Върховния административен съд от 2017 г. Той два пъти бе избиран за председател на ВАС. Първоначално бе избран от стария ВСС, но президентът Румен Радев не подписа указ за назначаването му. След гласуване ВСС повторно предложи на държавния глава да издаде указа и той вече не можеше да върне процедурата.


Припомняме, че представители на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за предсрочното освобождаване на обвинител №1. В понеделник главният прокурор скъса демонстративно оставката си, а неговият заместник също даде брифинг за медиите, в който заяви, че се страхува за живота си и поиска да му бъде осигурена охрана. В сряда ръководителят на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев, а по-късно през деня Гешев депозира във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.


Пламен Валентинов



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.