По думите му е важно стабилизирането на "Булгаргаз"

Свързани новини

22.08.2022 13:15

Няма осигурени количества газ за октомври: Транспортният министър (Видео)

Видян 1636 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", заяви министърът на транспорта Христо Алексиев.


Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. Изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", добави още Алексиев.


По думите му е важно стабилизирането на "Булгаргаз".



Днес се проведе заседание на Кризисния щаб по енергетика. Присъстваха браншови, синдикални и работодателски организации.


Министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че от встъпването си в длъжност кабинетът работил в пълен хаос, опитвайки се да намери информация и да разреши кризисни проблеми от национален мащаб.


"За щастие успяхме да нормализираме някои от нещата, за други имаме изготвени програми", увери той.


Христов заяви, че за интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1 октомври.


Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с втечнен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.


"Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената.


"Булгаргаз" не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема.


Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември.


Оттук нататък-спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена.


Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври", заяви още енергийният министър Росен Христов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите