Движеща сила за завеждането на делото е бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов, който е член на ВАдС със съвещателен глас.

Свързани новини

29.06.2023 15:30

Незаконно е шофьорите с неплатени глоби към КАТ да не получават книжките си: КС

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според която не се издават или връщат отнети книжки на шофьорите, които не са си платили глобите към КАТ, съобщи Лекс. Става дума за чл. 159, ал. 2 от ЗДвП, в който се казва, че "не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби".


Тя беше оспорена пред КС от Висшия адвокатски съвет (ВАдС).
Адвокатите изтъкнаха, че чл. 159, ал. 2 от ЗДвП противоречи на принципа на правовата държава, на правото на собственост и на правото на свободно придвижване. Те посочиха, че с тази разпоредба законодателят ограничава основни права на гражданите, за да принуди длъжниците да си платят глобите към КАТ, като това става извън установения ред за принудително изпълнение срещу неизрядни длъжници.


Искането стъпва и на решението на КС от 2021 г., с което беше обявено за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, като подчертават, че случаят е аналогичен. Тогава КС заяви: "Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби