Според някои оценки брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно се е свил с 0,1% през третото тримесечие и се очаква да се свие с цели 0,6% през цялата 2023 г.

Свързани новини

15.10.2023 07:45

Немското производство спада още повече

Видян 13360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немското промишлено производство спадна за четвърти пореден месец през август, тъй като фабричната дейност е изправена пред продължителен спад, разкри Федералната статистическа служба тази седмица.

Производството се понижи с 0,2 % спрямо юли поради забавянето в строителството и покачващите се цени на енергията, като отбеляза най-ниския индекс за производството, регистриран в Германия през тази година.

Германските заводи, както и икономиката на страната като цяло, продължават да се борят с "токсичната" комбинация от слабо външно търсене, включително от Китай, недостиг на квалифицирани работници, високи лихвени проценти и продължителни последици от миналогодишната енергийна криза.

"Ситуацията е сериозна, а настроението в нашата индустрия е лошо", заяви пред Bloomberg Маркус Щайлеман, президент на химическата асоциация, която представлява индустриални гиганти като BASF и Evonik Industries. Той се позова на проучване в химическия сектор, което разкрива, че индустрията продължава да запада поради слабото търсене и постоянно високите цени на енергията.

Забележката дойде след неотдавнашното предупреждение на няколко компании от германската химическа промишленост, които заявиха, че може да се наложи да преместят част от производството си в чужбина поради недостъпните разходи за енергия.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призна, че слабостта на най-голямата икономика в Европейския съюз се отразява на целия блок. Германия е изградила икономическия си модел на базата на много евтини енергийни доставки и на възможностите за износ, особено за Китай", заяви Лагард в интервю за La Tribune Dimanche "Продължаващите корекции в германската икономика се отразяват на перспективите за растеж."

Според експертите четвъртият пореден спад на германското индустриално производство поражда опасения за икономическите перспективи на страната през втората половина на тази година.

"В условията на по-строги условия за финансиране, слабо глобално търсене и по-високи цени на енергията БВП вероятно се е свил през третото тримесечие и може да нарасне само незначително през последното тримесечие на 2023 г.", прогнозира Мартин Адемер от Bloomberg.

Според някои оценки брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно се е свил с 0,1% през третото тримесечие и се очаква да се свие с цели 0,6% през цялата 2023 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак