Германия ще пусне отново в експлоатация редица спрени въглищни електроцентрали, за да спести газ и да предотврати недостиг на електроенергия през предстоящия отоплителен сезон, съобщи Министерството на икономиката и действията по климата на страната (BMWi) в съобщение за пресата.

Свързани новини

06.10.2023 12:14

Германия възобновява работата на спрените въглищни централи, за да пести газ

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия ще пусне отново в експлоатация редица спрени въглищни електроцентрали, за да спести газ и да предотврати недостиг на електроенергия през предстоящия отоплителен сезон, съобщи Министерството на икономиката и действията по климата на страната (BMWi) в съобщение за пресата.


Според министерството в сряда правителството е издало заповед, с която се разрешава на най-големия германски производител на електроенергия RWE да възобнови работата на два въглищни блока в централата си Niederaussem и още един в централата си Neurath, за да добави допълнителна електроенергия към мрежата. По силата на същата заповед вторият по големина производител на електроенергия от въглища в страната - LEAG, ще възобнови работата на два блока в своята въглищна централа Jaenschwalde.


Всички съоръжения бяха в експлоатация през миналата зима, но от средата на лятото са в режим на готовност. Заповедта влиза в сила в четвъртък, като се очаква въглищните централи да работят пълноценно до март 2024 г. Отделно от това Берлин обмисля и удължаване на експлоатацията на два въглищни блока на RWE в централата на RWE в Нойрат до пролетта на 2025 г.

Според министерството този ход е "предпазен инструмент за хеджиране за предстоящата зима".

"Резервът за доставки ще бъде активиран отново, за да се спести газ при производството на електроенергия и по този начин да се предотвратят затруднения в доставките на газ през отоплителния сезон 2023/2024 г.", се посочва в прессъобщението, като се добавя, че мярката няма да повлияе на целта на Берлин за завършване на постепенното премахване на въглищата до 2030 г., нито на други цели в областта на климата.


Министерството се ангажира да направи оценка на допълнителните въглеродни емисии, причинени от повторното пускане на въглищните централи. То планира да предложи компенсаторни мерки до следващото лято.

Връщането на Германия към въглищата се случи на фона на опасенията за повторение на миналогодишната енергийна криза, причинена от рязкото намаляване на доставките на газ от Русия. До 2022 г. Берлин разчиташе на Русия за около 40% от своя газ и беше сред най-силно засегнатите от намаляването на руските енергийни потоци поради свързаните с Украйна санкции на ЕС срещу Москва.

Макар че оттогава Берлин предприе стъпки за заместване на руския газ с алтернативни доставки и за намаляване на потреблението на енергия, експерти от бранша предупредиха за продължаващата заплаха от недостиг.


Според неотдавнашен доклад на германската група на операторите на газови хранилища INES страната ще продължи да бъде застрашена от недостиг на газ през отоплителните сезони до зимата на 2026-27 г., освен ако не добави повече инфраструктура за гориво, капацитет за съхранение и тръбопроводни връзки.

Анализаторите предупреждават, че спирането на последните три атомни електроцентрали в Германия през април тази година допълнително застрашава енергийната сигурност на страната.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв