Мариупол

Свързани новини

23.04.2024 18:00

Немски строителен гигант е проверяван във връзка с реконструкцията на Мариупол

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гигантът в производството на строителни материали Knauf е обект на разследване във връзка със съобщения за предполагаемото му участие във възстановяването на Мариупол, съобщиха от прокуратурата в немския град Вюрцбург.

По-рано този месец германската обществена медия ARD заяви, че някои от предприятията в страната, по-специално Knauf, са участвали във възстановяването на руския черноморски крайбрежен град, който беше силно повреден по време на обсадата през 2022 г.

"Важно е да се отбележи, че понастоящем няма първоначално подозрение за престъпление, което да е необходимо за започване на предварителна проверка. Тя по-скоро служи за изясняване на това дали изобщо съществува такова първоначално подозрение", заяви в понеделник Тобиас Костух, говорител на прокуратурата.


В същия ден Knauf обяви, че напуска Русия в светлината на "текущите събития", без да посочва конкретна причина за оттеглянето.

Световен лидер в производството на гипс, Knauf беше една от западните компании, които отказаха да напуснат Русия след началото на войната в Украйна през 2022 г. През ноември миналата година Украйна нарече фирмата "спонсор на войната", наричайки я "най-големият германски инвеститор в строителната индустрия в Русия". Според Forbes в компанията работят повече от 35 000 души по целия свят, а годишните ѝ приходи са над 11 млрд. долара.


Нейният основател Николас Кнауф, който повече от две десетилетия е почетен консул на Русия, нарече западните санкции срещу Русия "ужасни". Въпреки това той заяви пред ARD, че е против "военната операция на Москва" и че компанията му спазва ограниченията на ЕС, като използва руския си клон само за доставка на стоки "изключително за руския пазар".

Фирмата разкри, че възнамерява да "прехвърли целия бизнес в Русия, включително добива на суровини, производството и продажбите, на местното управление, за да запази работните места на повече от 4000 служители в бъдеще".

Според заместник-министъра на търговията и промишлеността Виктор Евтухов този ход предстои да бъде одобрен от руските власти, които вече са били информирани за плановете. Коментирайки решението на фирмата да "прехвърли" активите си, министърът определи тази дума като "неуместна".

"Ако по някаква причина дадена компания напусне юрисдикцията на Руската федерация, тогава се извършва продажба. Друг е въпросът, че можете да продадете даден актив на всякаква цена, но не повече от 50% от пазарната му стойност", каза Евтухов.

Съгласно действащите закони фирмите, които напускат Русия, са задължени да продадат руските си активи с 50% отстъпка и да платят задължителна вноска в руския бюджет, възлизаща на поне 10% от половината от пазарната стойност на активите на компанията в страната.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак