Свързани новини

30.11.2016 18:37

НЕК ще получи €601.6 млн. за Белене до 9 декември

Видян 1169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната Национална електрическа компания (НЕК) ще получи до 9 декември 601 617 133 евро от бюджетния излишък за тази година, за да разплати сметките си с руската Атомстройекспорт (АСЕ) за произведените два реактора за спрения проект за строежа на АЕЦ Белене, реши кабинетът в оставка на редовното си заседание вчера.
Парите ще бъдат преведени на Министерството на енергетиката, което ще ги предостави на НЕК, а тя от своя страна ще бъде длъжна да плати на АСЕ до 14 декември.
От постановлението на Министерския съвет обаче става ясно, че все още Европейската комисия не е одобрила предоставянето на държавната помощ на НЕК и парите ще се дадат, само ако бъде получена нотификация от Брюксел в съответния срок.
Реално до изтичането на срока за решаване на сагата остават две седмици, но вероятно отиващото си правителство на ГЕРБ иска да се подсигури с решение за предоставянето на парите от бюджета, независимо от това дали на негово място ще дойде нов кабинет, излъчен от сегашния парламент, или ще бъде служебно назначен от президента.



19’ припомня, че отпускането на парите за НЕК от държавната хазна под формата на безлихвен държавен заем беше прието от парламента в края на септември със специален закон за кредитиране на НЕК. Тогава в текстовете не бе фиксирана сума, нито срок за връщането на заема.
След като, обаче в края на октомври НЕК и компанията собственик на АСЕ – Росатом, подписаха споразумение, според което ако дългът бъде погасен до 15 декември, руската компания ще опрости ежедневните лихви за забава, определени от арбитражния съд в Женева, които към тази дата ще са за над 20 млн. евро. Тогава НЕК плати 5 млн.евро в знак на добра воля и стана ясно, че остатъкът на дължимата сума, ако от нея се извадят лихвите за забава, е в одобрения сега от правителството размер на предоставената помощ.
Сега в правителственото решение е посочено обаче, че НЕК трябва да върне парите в бюджета за 7 години, но не е посочен погасителния план и не стана ясно дали предоставената сума трябва да се възстановява на равни годишни вноски или има друг финансов план. Ако се раздели сумата по равно, това означава годишни плащания от над 85.85 млн. евро, които НЕК трябва да осигури.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв