Свързани новини

21.10.2013 16:40

Не пускаш детето на училище, не влизаш в програмите за заетост

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родители, които не изпращат децата си на училище, не трябва да бъдат включвани в програмите за временна заетост или за социално подпомагане. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева след среща на Икономическия и социален съвет (ИСС), като уточни, че мярката е предложение на Съвета, предаде iNews.bg.


"Смятаме, че на тези родители не трябва да им се трансферират готови пари - например 250 лева за първокласник, защото те пускат детето си само един месец на училище след първия учебен ден", каза Такева.


Според нея на такива родители трябва да им се дават ваучери - за дрехи, за учебни  помагала или за други потребности на самия ученик, допълва БТА.


Според членовете на съвета родители, които не изпращат децата си на училище или ранно ги оттеглят от клас, трябва да полагат общественополезен труд, за да осъзнаят, че не може да нарушават законите.


Такева обясни, че се предлага и ако дете или ученик не посещават без уважителна причина детска градина или училище повече от три дни, родителите им да не получават детските помощи за тях.


С предимство за намиране на работа в бюрата по труда ще бъдат родителите, които изпращат децата си на училище и участват активно в мотивацията за тяхната успеваемост.


Според Такева трябва да се увеличи възможността учениците с висок успех и от бедни семейства да получават стипендии, за да могат да завършат средното си образование.


По думите й са нужни и поощрителни мерки за училищата, в които има "много рискови ученици, които с единия крак вече са извън образователната система". Такева е на мнение, че в тези школа трябва да се намали броят на учениците в паралелките и да се работи екипно с тях, както и да има помощници на класните ръководители, за да може те да общуват по-системно с родителите на застрашените от напускане ученици. Също така са нужни и социални работници.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв