Коментарът на Пеевски дойде, след като австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер обяви в ефир, че страната му е склонна да смекчи ветото си спрямо нас, така че двете страни да влязат първo с летищата, но с условието, че ще приемат повече мигранти.

Свързани новини

11.12.2023 17:45

Не на Шенген само по въздух: Пеевски

Видян 4532 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Това е недостатъчно и не трябва да го приемаме", заяви шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски в коментар за крачката назад на Виена за присъединяването на България и Румъния към Шенген, но само по въздух. Припомняме, че темата е 1 от основните 5 приоритета в "програмата" на Сглобката между ППДБ, ГЕРБ и Движението.
Коментарът на Пеевски дойде, след като австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер обяви в ефир, че страната му е склонна да смекчи ветото си спрямо нас, така че двете страни да влязат първo с летищата, но с условието, че ще приемат повече мигранти.


С предвиденото облекчаване сухопътните граници ще запазят сегашния си статут и реално България и Румъния официално всъщност няма да са членове на Шенген. Ползите ще са за малка част от туристите, но ще се усетят слабо от икономиката.


В замяна обаче на облекчаване на т.нар. Въздушен Шенген, т.е. свободното влизане чрез въздушен транспорт, Карнер призовава за по-строга защита на външните и сухопътните граници, както и обратно “приемане на търсещи убежище”, които идват в Австрия през Румъния и България. Напомняме, че една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през страната ни, а през последните месеци има и ръст. В крайна сметка шефът на австрийското МВР прехвърли топката на ЕК да предприеме исканите от Австрия мерки: "Сега е ред на Комисията".


Освен това, за да стане страната ни част от Шенген, е нужна подкрепата и на 27-е държави-членки на ЕС. На пътя ни все още стои и ветото на Нидерландия, която също бойкотира влизането на България и Румъния. Последните избори там завършиха с победа за радикалите около Герт Вилдерс, което вещае мрачни прогнози за България и Румъния, тъй като партията му се бори с мигрантския натиск и иска затягане на границите.


Темата за Шенген е сред основните на Залцбургският форум, който стартира в Словения. На срещата присъства и българският шеф на МВР Калин Стоянов. Показателно е, че вътрешните министри на ЕС не обсъждат приемането ни, а напредъка по Шенген и то именно по искане на Австрия. Без тях няма как и ЕС да ни приеме в зоната без граници.


“Не трябва да ни поставят още условия за Шенген, изпълнили сме всички изисквания”, коментира пред bTV  правосъдният министър Атанас Славов. "Разбира се, ако се счете, че вариантът със сухопътната граница не е възможен в момента, това все пак е отваряне на вратата и минаване през тази врата. Аз лично бих го считал за успех", каза той.


"Това, което настояваме, е преговорите да продължат до последния възможен момент”, заяви премиерът Николай Денков. “Има какво още да се преговаря, така че срещите продължават. Скоро аз ще се видя с канцлера на Австрия", каза той.


“Все още не знам какво точно има предвид австрийският вътрешен министър (че ще иска България да приеме мигранти) - ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат в техните страни на произход. Така че трябва да изясним какво точно има предвид. Но специални условия за България няма да приемем. Ако става дума за спазване на общоевропейските правила, нямаме проблем”, посочи още Денков.




Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.12.2023 07:41

    ...льоши нидерландци и австрийци не дават на страната да влезе в рая . Шенген е като да хванеш Господ за шлифера ... ще потекат реки от мед и масло към България ... да се разбира тълпи от млади и здрави афганистанци , ливанци и всякакви други араби , нали това искат официалните австрийски власти .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да