"Много важно е да знаем истинските причини за това, което става, дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с МО и борбата за превъзходство на фронта", заяви Румен Радев.

Свързани новини

24.06.2023 14:22

Не е ясно дали целта на Пригожин е свалянето на Путин: Радев

Видян 684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конфликтът в Украйна ще се усложни, вследствие на случващото се в Русия. Така президентът Румен Радев коментира развитията там. Според него трябва да се разбере дали целта на Евгений Пригожин е свалянето на президента Владимир Путин. Случващото се в Русия ще има отражение и върху войната в Украйна, смята Радев. Темата за войната в Украйна и случващото се в Русия коментираха и участниците във форума Вахау, в който участва и българският държавен глава.

От Австрия, където е на двудневно посещение, президентът Румен Радев заяви, че обстановката в Русия е твърде динамична, а информацията - оскъдна. Поради това, според него, не бива да се правят прибързани коментари.

Според него не е ясно дали целта на шефа на ЧВК “Вагнер” Евнегий Пригожин е свалянето на Путин.

Радев участва във форума “Вахау”, на който европейски лидери също реагираха на ситуацията в Русия.

Според президента Румен Радев ситуацията в Русия тепърва ще се развива.

    "Много важно е да знаем истинските причини за това, което става, дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с МО и борбата за превъзходство на фронта", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че проблемът с въоръжаването на наемници в Русия става актуален преди края на войната.

    "Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко, и то когато в нея има определени престъпници, винаги е проблем, какво ще се прави с нея, когато войната свърши. Сега виждаме, че има развръзка, преди войната да е свършила. Това е наистина сериозен проблем за Русия", заяви Румен Радев.

    "Определено това ще се отрази на динамиката на конфликта. Виждате, че в момента сме в напрежението офанзива-контраофанзива, “Вагнер” имаше съществено участие в нея, но последната локация на “Вагнер” не е на фронта и тук трябва да се замислим наистина каква е целта на “Вагнер", допълни Радев.

Според него войната ще се усложни.

    "Всеки вътрешнополитически проблем, а той вече не е вътрешнополитически проблем - тук са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия, ще има сериозно отражение", каза Радев.

На въпрос на австрийски медии кой ще победи - Путин или Пригожин, Радев отговори:

    "Трябва да дефинираме какво означава победа. Мисля, че Пригожин има ограничена сила, локална. Ако правителството се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че има шанс. Следващите дни ще бъдат много показателни какво ще се случва, но наемници с тежко въоръжение, престъпници с тежко въоръжение - това винаги е предизвикателство".

Случващото се в Русия и помощта за Украйна доминираха форума Вахау, в който президентът участва по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер.

    "Последната новина е, че "Вагнер" бързо напредва към Москва, без да среща никаква значителна съпротива. Това поставя ново предизвикателство към нас. Ако политическата ситуация и ситуацията на сигурността продължат да се влошават, трябва да помислим какво ще се случи с хилядите ядрени бойни глави и химически оръжия, както по времето на Елцин. Имаме нов източник на нестабилност. НАТО, европейските институции, всички ние трябва не само да наблюдаваме, а да вземем мерки и да гарантираме сигурността ни", каза Радев.

    "Ако погледнем какво се случва през последните часове - можем да кажем, че има немалко пропаганда, която се водеше от Русия. Днес истината ще излезе наяве", заяви Джорджа Мелони, премиер на Италия.

    "Ситуацията в Русия към момента е много нестабилна. Трудно е да се разбере какво става. Но основният въпрос е как можем да направим, така че Украйна да получи пълния пакет подкрепа, от който се нуждае", заяви Йоханес Хан, еврокомисар по бюджет и финанси.

На форума президентът Румен Радев отново призова България да бъде приета в Шенген. А австрийският канцлер Нехамер заяви, че България не бива да бъда оставяна сама да охранява външните граници на ЕС.
 Снимка: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката