Свързани новини

26.09.2010 18:16

Наздраве, народе, ракията поевтинява!

Видян 2951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът може да бъде спокоен за бъднините си, ако държавата успее да регистрира ракията като национален продукт в Европейския съюз. Тогава акцизът на огнената вода ще падне с цели 50 процента.


Добрата новина за целокупния народ съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в Хармални, където откри кампанията по гроздобера.  


По думите му, страната ни трябва да докаже, че 25% от ракията се прави от винен дестилат, а не от житен.


„В момента на пазара ракията, която се предлага у нас, е 10% от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка. За да можем да докажем, че това е национален продукт и да искаме преференциите по отношение на ракията, трябва да докажем, че 25 % от ракията се прави от винен дестилат. Положението с ракията ни е същото като с горнооряховския суджук, който също бе одобрен за национален продукт от Европейската комисия”, каза Мирослав Найденов.


„Процесът за регистрация на българската ракия като национален продукт ще отнеме една година“, смята изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното към земеделското министерство Красимир Коев.


Според него пример за регистриран национален продукт в Европейския съюз са гръцкото узо и френският ром. Именно те ползват 50 % преференция по-малко акциз за национален продукт. Коев посочи обаче, че България трябва да се пребори с държави като Македония, Сърбия, Словения и Унгария, които претендират, че ракията също е техен продукт. Целта е обаче да докажем, че страната ни първа е произвела ракията.


За регистрацията работят няколко институции и асоциации. „За съжаление регистрацията можеше да се случи преди две години, изтърван е моментът, но ако има стегната организация, за една година смятам, че можем да го постигнем”, обясни Коев.


Годишно у нас се произвеждат 50 млн. литра ракия. Не расте количеството на произвежданата ракия от зърно, но се предпочита, защото е по-евтино. 4,4 лв. е акцизът на бутилка, за хектолитър е 1100 лева.  


Ако успеем да регистрираме ракията в ЕС, цената й на литър ще падне с около 2 лева, сочат прогнозите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец