Свързани новини

25.03.2019 10:12

НАТО: Бомбите над Сърбия бяха нужни и легитимни

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

20 г. след бомбите по Белград с надписи Честит Великден, поразили болници, пътнически влак с десетки жени и деца жертви, разрушили катедрала, сградата на сръбското радио и телевизия, вместо извинение НАТО поднесе назидание на комшиите. Напомняме, че тогава авиоударите не бяха позволени от ООН, което принципно е задължително условие според международното право, а самолетите не бяха пуснати от тогавашния и сегашен член на НАТО и ЕС Гърция, но бяха поканени от нечленуващата в онези години България. Напомняме, че една от осколките падна чак в софийския квартал Горна баня.


„НАТО започна операция Съюзна сила през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа в Косово. Използването на силата на Алианса е било необходимо и легитимно. Целта на военните действия бе да се сложи край на всички репресии срещу цивилното население на Косово. Тя постигна онова, което целеше”, гласи декларация на Пакта за 20-годишнината.


Само напомняме, че Косово и Метохия – родния край на български поборник Димитър Общи и на още стотици хиляди хора с наши корени, беше по онова време автономна област в Сърбия, тогава и сега суверенна и международно призната държава. В резултат от бомбардировките, без дори да бъде проведен референдум, тя бе отцепена от страната, въпреки че нейната история започва именно оттам, но постепенно се заселват и се множат мюсюлмани, дошли с османското иго на Балканите и реално асимилират голяма част от християнското население, както сочи статистиката. И до момента 5 членове на ЕС, сред които четвъртата икономика Испания отказват да признаят Косово за държава, поради което и не подписа декларацията за Западните Балкани при българското европредседателство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое