Макрон заяви, че държи на първоначалната си "диагноза" и поема "пълна отговорност" за думите си

Свързани новини

18.03.2022 18:00

Настъплението на Русия в Украйна е "електрошок" за НАТО: Макрон

Видян 2094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващата военна офанзива на Русия в Украйна нанесе "електрошок" на НАТО, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на пресконференция в четвъртък. Забележката беше направена в отговор на журналистически въпрос относно определението на президента от 2019 г. , че военният съюз е "мозъчно мъртъв", и дали френският държавен глава все още е на това мнение.




Макрон заяви, че държи на първоначалната си "диагноза" и поема "пълна отговорност" за думите си; според френския президент обаче военната кампания на Русия срещу Украйна е била сигнал за събуждане на НАТО.



Макрон изтъкна, че "войната, започната от президента Путин" на прага на алианса, е създала "необичайна заплаха, която дава стратегическо разяснение на НАТО".


Той също така заяви, че военният съюз в сегашния си вид няма да бъде достатъчен, като се придържаше към предишните си призиви за реформа.


През ноември 2019 г. Макрон заяви пред The Economist, че светът е свидетел на "мозъчната смърт на НАТО" Френският президент също така призова Европа да се "събуди", след като администрацията на Тръмп е "обърнала гръб" на европейските съюзници, както се изрази Макрон. Той постави под съмнение ефективността на член пети на НАТО, според който нападение срещу една държава членка ще се разглежда като нападение срещу целия военен блок. Той заключи, че европейските държави членки трябва да "преоценят реалността на НАТО", като се има предвид колебливият ангажимент на Америка към съюзниците ѝ.
 
 
 
По онова време острите му забележки предизвикаха критики от страна на тогавашния държавен секретар на САЩ Майк Помпео и тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел.


За разлика от интервюто си през 2019 г. , в четвъртък Макрон не оцени ситуацията само с мрачни думи. Например, той подчерта, че се работи за укрепване на отбраната на ЕС.
Според френския президент на заседанието на Европейския съвет в Брюксел следващата седмица държавите членки на блока ще "приключат" работата по "стратегическия компас" - инициатива, оглавявана от Франция и насочена към укрепване на военните способности на ЕС. Освен това Макрон отбеляза, че на срещата на върха на НАТО през юни се очаква да бъдат "предефинирани рамките на алианса".
 
 
В речта си на Конференцията за сигурност и отбрана в Отава миналата сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за "сериозна оценка на дългосрочната адаптация на НАТО - нашата позиция, нашето присъствие и също така как можем да засилим способността си за бързо укрепване" Ръководителят на военния алианс заяви, че в светлината на военната кампания на Русия срещу Украйна НАТО е "изправена пред нова реалност, нова среда за сигурност, нова нормалност".


Някои държави - членки на НАТО, като Германия и Полша, вече обявиха планове за увеличаване на разходите за отбрана. Междувременно НАТО засили присъствието си на източния си фланг, като изпрати войски и военна техника в Румъния.
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.