18.07.2016 16:19

Наши математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Националният отбор по математика кацна днес на летище София. Учениците се прибраха у нас след известни перипетии, свързани с отменени полети от Истанбул, съобщи БНР.

Младите математици спечелиха от международната олимпиада в Хонг Конг осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов - в отборното класиране. Българските ученици трябваше да кацнат на родна земя още вчера. Но не можаха да се завърнат заради отменен полет от Истанбул. Затова пристигнаха днес 5 минути преди 12 на обяд с полет от Доха.

Учениците са от 6-и клас на 125-о столично училище "Проф. Боян Пенев", Софийската математическа гимназия и Природо-математическата гимназия в Бургас.

Александър Райчев се връща от Хонконг със златен медал. Успял е да спечели 15 точки от 15 възможни. Казва, че участва за трети път в такова състезание извън България, но за първи път получава златен медал:

В началото не можах да повярвам. Задачите не бяха трудни. Там бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката и така ни учи господинът.

Александър Райчев е шестокласник в 125 училище в София. Негов  учител е Димитър Димитров. Той е човекът, който учи децата да се забавлвяват, докато решават задачи.

Никога не поставяме задължителни очаквания и резултатите идват сами, казва преподавателят.

Международната олимпиада по математика е първата по природни науки. Създадена е през 1959 година в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2016 година на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 265 медала: 53 златни, 107 сребърни, 105 бронзови медала, както и 10 почетни грамоти.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв