Свързани новини

23.09.2010 09:37

Народът срещу циганите в събота

Видян 4867 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.5556
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти 2 седмици, след като Франция каза Не на българските роми, дойде време това да стане и у нас. Протестно шествие срещу циганите организират Българският национален съюз (БНС) и Гражданска инициатива за равни права и отговорности (ГИРП) в събота от 13 часа от пилоните до НДК.


„Вече 20 години българското население у нас бива подлагано на системен тормоз и безконтролни изстъпления от страна на циганското малцинство пред безучастния поглед на държавата. Цигани бият, грабят, изнасилват и убиват без адекватен отговор от властите. Не хиляди, а вече милиони са потърпевшите от тази лавинообразно нарастваща циганска престъпност. Липсата на справедливи наказания създава у това малцинство чувство за безнаказаност и след всяко беззаконие му дава куража за нови престъпления“, се казва в обръщението на БНС и ГИРП. Последната организация беше създадена, след като на 4 юли 24-годишният Борислав Райнов беше убит при много мистериозни обстоятелства във Факултета. Тогава според близките на момчето полицията бе проявила престъпно бездействие.


В анонса за протеста БНС и ГИРП настояват: „Всички български граждани трябва да имат равни права и равни задължения, което означава, че трябва да се прекрати практиката циганският етнос да се ползва със специални привилегии и същевременно да няма никакви задължения към държавата.“ На шествието ще бъде поискано законът да се налага с цялата му строгост и спрямо циганите. БНС и ГИРП смятат, че „изплащането на помощи за безработни и социално слаби да бъде обвързано с полагането на обществено полезен труд към общините, поне по 22 дни в месеца по 4 часа. На родители, които системно не се грижат за децата си, оставят ги да просят и крадат, да им бъдат спирани всякакви социални помощи и надбавки.“


Едно от основните искания на протестиращите ще е незабавна промяна на избирателния закон, с която да се въведе задължителен образователен ценз като предпоставка за гласуване.   „Недопустимо е хора, които не могат да четат и пишат и са готови да продадат гласа си за 10 лева да решават съдбата на нашата родина“, завършват от БНС и ГИРП.


Междувременно ни в клин, ни в ръкав и, разбира се, без някой да го е питал, печално известният финансист Джордж Сорос защити ромите по Френския въпрос. 


„Ромският проблем може да бъде разрешен само с политика, чиято сърцевина е подобряването на техните жизнени условия.  Да заклеймяваш една етническа група, да я представяш като общност, която е заплаха за обществото, това е в разрез със зачитането на човешките права. Политиката на президента Никола Саркози е противоречива“, казва баровецът пред швейцарския вестник Тан, който припомня, че фондацията на Сорос Отворено общество е пръснала 150 милиона долара за образование, здравни грижи, достъп до работни места и до жилища на ромите и в борбата срещу дискриминацията спрямо тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни