Предписанията задължават НАП да предприеме подходящи технически и организационни мерки с цел повишаване защитата при обработка на лични данни в приложения за електронни услуги към гражданите, както и да предвиди достатъчно рестриктивни мерки за достъп до базите данни, като те да не се достъпват с прекомерни права от привилегированите потребители.

Свързани новини

27.02.2023 09:57

НАП е виновна за безпрецедентния теч на лични данни през 2019 г.: Съдът

Видян 1191 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Националната агенция за приходите (НАП) е виновна за безпрецедентния теч на лични данни от масивите ѝ през 2019 г., тъй като не е предприела необходимите мерки за защита, с които е можело да предотврати хакерската атака. Това е изводът от решението в Административния съд – София-град (АССГ), което НАП заведе срещу Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщи Лекс.


КЗЛД констатира преди три години и половина, че приходната агенция е бездействала по отношение на опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда. С решението си съдия Антоанета Аргирова потвърждава почти всички разпореждания на КЗЛД – отменя изцяло 3 и частично 2 от общо 20-те задължителни мерки, които трябва да изпълни НАП, за да не се повтори повече ситуацията от 2019 г., когато публично бяха разпространени ЕГН на над 5 млн. български граждани.


Предписанията задължават НАП да предприеме подходящи технически и организационни мерки с цел повишаване защитата при обработка на лични данни в приложения за електронни услуги към гражданите, както и да предвиди достатъчно рестриктивни мерки за достъп до базите данни, като те да не се достъпват с прекомерни права от привилегированите потребители.


Освен това приходната агенция трябва да обнови операционните системи, да изготви вътрешни правила за анонимизиране, архивиране и унищожаване на електронните данни, използвани еднократно, и стратегия за криптиране на данни от архивни справки. КЗЛД иска също НАП да актуализира длъжностните характеристики на служителите си с включени клаузи, касаещи обработването на лични данни.


Приходната агенция обаче се жалва пред съда, че дадените разпореждания са "много общо формулирани и непълно дефинирани, което създавало неясноти и препятствало тяхното изпълнение". Също така срокът от 6 месеца за тяхното изпълнение бил прекалено кратък, тъй като се изисквало провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки.


В крайна сметка административният съд стига до заключение, че НАП не е спазила принципите за законосъобразност и добросъвестност, залегнали в Общия регламент за защита на данните. "И двете вещи лица по трите експертизи със сигурност твърдят, че изтичането на данни е могло да бъде избегнато, ако са били взети необходимите технически и организационни мерки", пише в решението си съдия Аргирова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 народен съд 27.02.2023 10:35

    И защо продължават да си раздават по 30-35 милиона бонуси, като дори нямаше наказан за несъбраните 20 милиарда ДДС, които са отишли в тайни сметки по схеми? Хората говорят и че сегашния шеф на НАП има 1 милион в крипто....държава на мафията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни