Свързани новини

29.12.2021 12:12

Дело за теча на данни от НАП все още няма, пострадали осъдиха данъчните

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Между 20 и 25 души са осъдили Националната агенция за приходите (НАП) заради мащабния пробив в базата данни на агенцията и изтичането на личните им данни в интернет през лятото на 2019 г. Делата са приключили окончателно в Административния съд - София-град, като голяма част от решенията, обжалвани от НАП, са потвърдени и от Върховния административен съд, съобщава "Дневник".

Две години и половина след случая на пострадалите са изплатени различни обезщетения за неимуществени вреди, които са им причинили стрес и притеснения - между 300 и 700 лв., в зависимост от обема на изтеклите лични данни.

Делата, заведени от адвокатите Георги Гочев и Ивайло Юруков по Закона за отговорността на държавата, бяха над 150, като около 100 са спрени и изчакват произнасяне на съда в Люксембург по преюдициално запитване, отправено от Върховния административен съд. Очаква се той да се произнесе по запитването най-рано през пролетта на следващата година, разказа пред "Дневник" адвокат Георги Гочев. Делото, което той е завел като ощетен заради изтичането на личните му данни, е сред спрените и очаква именно това произнасяне.
"Европейските институции не гледат с добро око на този теч, защото България стана пример за това как регламентът за защита на личните данни не се спазва. За толкова време трябваше да бъдат открити виновните за този пробив и трябваше поне да са предадени на съд с обвинителен акт, но дори и това не се е случило", коментира адвокат Гочев. По думите му две години и половина след изтичането на данните това е поредният скандал, който е отшумял, без държавата да поеме отговорност и да предприеме мерки.

"За хора с бизнес и имоти това е голям шок, за европейските институции ЕС и ЕК това бе като знак, че европейският регламент за защита на личните данни изобщо не се прилага. Над 30 - 40 души от пострадалите, завели дела, са били принудени да сменят личните си карти веднага след изтичането на данните им. Става дума за адреси, банкови сметки, имущество и много други, заради които стават уязвими и могат да се превърнат в жертва на изнудване", обясни още адвокат Гочев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.