Свързани новини

08.07.2023 20:07

Награди в Карлови Вари за Уроците на Блага и Ели Скорчева след 30 г. извън киното

Видян 2765 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ели Скорчева спечели наградата за главна женска роля на световния филмов фестивал в Карлови Вари, който е от категория А, заедно с Кан, Венеция, Берлин и Москва. За нея това е още по-голямо признание, след като кинозвездата ни от 80-те години не беше снимала от 3 десетилетия.


Тя печели приза за участието си в заключителната част от мрачната трилогия на режисьора Стефан Командарев за българите в нашето време - Уроците на Блага.


Филмът пък спечели Голямата награда на един от най-уважаваните световни кинофоруми, чието лице тази година е самият Джони Деп.


Ели играе възрастна жена, която става жертва на телефонни измамници. Затова и работното название на проекта на Командарев, за който пишем многократно още от старта и по време на производството му и до селекцията за Карлови Вари, беше Ало.


Напомняме поредицата от звездни образи на Скрочева, стартирала с култовия и революционен за времето си психосериал Адаптация през 1979 г., което е втората й роля, петилетка след не особено забележително участие в тв милиционерската поредица Синята лампа, когато е на 20.  Скорчева прави игрален дебют на големия екран като отчаяната проекто съпруга на Стефан Данаилов в Търновската царица срещу неотразимата Камелия Тодорова - другия основен женски персонаж, играе още в Константин Философ, там вече е царица, в българо-съветската продукция Голямата игра. Други нейни филми са В името на народа, където пък изгрява Ирен Кривошиева, Ева на Третия етаж, семейната сага на БНТ Дом за нашите деца с продължението Време за път, Разводи, разводи, Немирната птица любов, Дефицит, Нежни убийства, нашумяла главна героиня е в Мадам Бовари от Сливен, а последният й филм е Вампири таласъми от 1992 г.


След това Скорчева се преквалифицира в застрахователен агент на оказалото се по-късно пирамида дружество БГ план, което я използва и за лице. После напълно се оттегля от публичността в един противоречив брак с колегата й от Сатирата Стефан Стефанов.


По ирония на съдбата, Скорчева става известна навремето в психосериала на Въло Радев Адаптация, а режисьорът на най-големия й триумф - Уроците на Блага - Стефан Командарев, е психиатър не само по първото си образование, но и в живота. Макар да се дипомира в киното само преди 20 г., той вече има зад гърба си 13 филма, сред които първият му триумф е международната продукция с прекрасно име Светът е голям и спасение дебне отвсякъде от 2008 г. Съдилището от 2014 г. е остра дисекция на емигрантската криза от онези години и на обществото ни като домакин.


Досега връх на признанието за него беше филмът Посоки, селектиран и прожектиран с успех във втората конкурсна селекция на фестивала в Кан преди 5 години, което 19 минути беше единственият български вестник, разказал и показал от мястото на събитието. Това беше и началото на трилогията, продължила с филма В кръг и завършила сега с триумфа на Уроците на Блага, отличен с Гран при на престижния фестивал в Карлови Вари. 


сн. Веселин Вачков


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец