В изказването си пред Съвета на управителите на МААЕ Гроси потвърди, че "работи активно за съгласуване, организиране и ръководене на международна мисия под ръководството на МААЕ" в обекта, за да "извърши съществена работа по ядрената безопасност, сигурността и гаранциите на обекта"

Свързани новини

06.06.2022 15:18

Надзорният орган на ООН предупреждава за "ясен и съществуващ риск" в ядрената електроцентрала в контролираната от Русия Украйна

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В украинската атомна електроцентрала "Запорожие", която понастоящем се контролира от Русия, съществува "ясен и реален риск за безопасността, сигурността и гаранциите", заяви в понеделник ръководителят на ядрения надзор на ООН, предаде CNN.




Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви, че "най-малко пет от седемте основни стълба на ядрената безопасност и сигурност са били компрометирани на обекта".




В изказването си пред Съвета на управителите на МААЕ Гроси потвърди, че "работи активно за съгласуване, организиране и ръководене на международна мисия под ръководството на МААЕ" в обекта, за да "извърши съществена работа по ядрената безопасност, сигурността и гаранциите на обекта".


 


 


От началото на март атомната електроцентрала в Запорожие е под руски контрол. В края на април Гроси посети неработещата атомна електроцентрала "Чернобил" северно от Киев, която за кратко беше окупирана от руски войски.




"Площадката на Запорожската АЕЦ в Украйна остава под контрола на руските сили там. Неведнъж съм изразявал сериозната си загриженост от изключително стресиращите и трудни условия на труд, при които украинското ръководство и персонал работят в централата", заяви Гроси.




"Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" не само поражда сериозни и неотложни хуманитарни опасения, но и представлява ясен и реален риск за безопасността, сигурността и гаранциите на атомната електроцентрала. "


 


 "Има индикации от Украйна за загриженост относно прекъсването на веригата за доставка на резервни части за Запорожката АЕЦ. Това означава, че в момента поне пет от седемте основни стълба на ядрената безопасност и сигурност са компрометирани на обекта. Украинският регулаторен орган ни уведоми, че е "загубил контрол" върху ядрения материал на обекта, който е предмет на Споразумението за гаранциите между Украйна и МААЕ", добави той.




В заключение той заяви, че "спешната нужда да бъдем там е ясна за всички".


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху