Свързани новини

29.10.2013 16:32

Над 8 000 бегълци са влезли в страната ни

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От началото на 2013 г. 7496 души са пресекли незаконно границата ни. Отделно от тях само за последните дни са заловени още 620 души, които са задържани към момента за 24 часа в помещения на Гранична полиция. Тоест общият брой надхвърля 8000 души. Вероятно част от тях ще поискат статут на бежанци. Близо 40% от незаконно преминалите границата ни са сирийци.


Това налага спешното издигане на преградна стена, която допълнително да ограничи потока от бегълци към страната ни. До края на февруари трябва техническите съоръжения по границата ни с Турция да бъдат изградени, заяви Васил Маринов, зам.-министър на МВР, предаде iNews.bg.


Въпросната преграда, която ще бъде издигната, е преградна мрежа с височина 3 метра, като от вътрешната страна ще има няколко реда настилка от бодлива тел по ширина на терена. Допълнителни технически заграждения ще бъдат поставяни само в участъците без видимост.


Според граничарите най-труден за охрана е районът на Елхово, тъй като там турската територия е гориста, а теренът е хълмист. За последните 6 дни е предотвратено пресичането на 197 лица, заловени от турски граничари.


Тези бегълци, които биват хващани на границите с Гърция и Румъния, биват връщани обратно в страните. Единствено с потока от Турция има проблем, тъй като през последната година оттам отказват да ги приемат обратно.


Само през първите 9 месеца на годината са повдигнати обвинения срещу 1486 лица за незаконно преминаване на границата, а срещу 69 – за каналджийство.


Маринов коментира, че Европейската директива 33 предвижда хора, които са без документи за самоличност или пък има съмнения за участието им в престъпления, да бъдат настанявани в места от затворен тип, докато чакат статут.


Страната ни разполага с две години, за да изгради такива общежития, бежанският проблем обаче ускорява изграждането им, обясни зам.-министърът. По думите му има шанс това да стане до края на годината. Това, от една страна, ще осигури спокойствие за нашите граждани, а от друга, ще действа възпиращо спрямо чужденците, които искат да влизат у нас, посочи той.


По думите му либералният режим в момента поощрява да идват онези, които дори не искат да останат и не чакат уреждане на статут, а веднага след регистрация предприемат опит да продължат към други страни от Европа. Всеки ден задържаме такива лица. С изграждането на общежития от закрит тип ще дадем ясно послание, че тези хора няма да могат да използват България като транзитен пункт.


За справяне с бежанския проблем на страната ни за периода 2014–2020 г. ще са необходими 24,6 млн. евро по фонд "Убежище и миграция". От Европейската комисия ще ни предоставят само 11,5 млн. евро.


Средствата са наполовина, но кризата е навсякъде. По отношение на фонд "Вътрешна сигурност" – за граници, техническа помощ, обща визова политика, оперативна подкрепа и подпомагане на полицейското сътрудничество, парите са повече – 95,7 млн. евро за същия период.


Постигнали сме договореност за извънредно финансиране до края на годината по трите фонда, които действат в момента – Европейския фонд за бежанците, фонд "Външни граници" и фонд



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за