Свързани новини

08.02.2016 09:40

Над 550 млн. дефицит в общинските бюджети при непуснати еврофондове

Видян 3284 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Противно на закона за местното самоуправление и принципа Европа на регионите, държавата ще вкарва общини във финансов борд, защото не могат да се справят с бюджетите си. Над 550 милиона са официално признатите им дефицити. Именно това и налага вдигането на данъците, таксите, цените на билетите.



Към тези неблагополучия трябва да се прибави и рекордният спад в общинските бюджети тази година поради неотворените 3-а година от новия програмен период еврофондове. В четвъртък Европейската комисия официално предупреди България, че заради изоставането, икономическият й ръст тази година ще падне на 1,5% от 2,2% за миналата година. 1,5% е 3 пъти по-малко от прогнозата на премиера за ръст и два пъти по-малко от тази на правителството.
Какво сочат конкретните числа? Спадът в бюджета на София без еврофондове по възловите програми е 20% или 300 млн. лв., в Бургас е 30% спрямо миналогодишния бюджет или близо 100 млн. лв. и т.н.



Общо в България над милиард са загубите на общините от липсата на активна работа на правителството и най-вече на министрите на регионалното развитие, транспорта, околната среда и земеделието, където са и най-големите европейски програми, неработещи в 3-ата година от новия период (2014-2020). Официалната статистика, едва ли случайно, мълчи по въпроса.
Сигурно е крайно време да се осъзнае, че Министерството на регионалното развитие се нарича така, защото трябва да се занимава  с тази тема, а не само с разпределение между олигарсите за поръчки на магистрали, които, апропо, вече изграждаме със собствени средства от националния бюджет. Последният европроект, който се издъни със страшна сила беше отвореният преди месец и пропаднал преди дни път Монтана – Враца. Ясен показател как харчим европарите, също като вълнистата магистрала Струма в новите й участъци, истинско море от асфалт, също като последните лотове от Тракия, както и кърпената седмици след откриването магистрала Марица – всичките финансирани от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,